Birn.rs: Kako je Šarić uređivao medije iz pritvorske ćelije - kola na poklon za zaslužne novinare

Nova optužnica protiv Darka Šarića, kao i dokazni materijal u koji je BIRN ima uvid, pokazuju kako su do Blica, Alo, Kurira, Hepija, Pinka i drugih medija stizale informacije koje je osumnjičeni slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju, kako su mijenjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svjedoka saradnika

37877 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

“Sad ću joj ja auto neki mali, to sam obećao da ne ide busom na posao…. Imam ja skoro novog klia i staviću joj plin to joj je za grad super.”

Ovo su samo neke od poruka koje su koristeći kriptovane telefone sa aplikacijom Skaj razmijenili optuženi članovi kriminalne grupe Darka Šarića dok je on bio u pritvorskoj ćeliji u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, koje se nalaze u novoj optužnici protiv Šarića koja je podignuta u oktobru 2022. a koju je sud potvrdio u decembru.

Navedenim porukama Šarić i njegovi saradnici dogovaraju se kako da nagrade novinarku koja je dobro uradila zadatak – rušenje kredibiliteta Nebojše Joksovića, najvažnijeg svjedoka Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić.

Ovo nije jedini automobil koji je Šarić obećao novinarima - analizom nove optužnice koja je objavljena na preko 500 strana, kao i skoro dvije hiljada stranica dokumenata sudskih spisa, BIRN je došao do saznanja da je bar u još jednom slučaju bilo govora da je novinaru poklonjen automobil, a govorilo se i o spremanju neimenovanih poklona za zaposlene u pojedinim redakcijama.

Šarić je u svojoj pritvorskoj ćeliji od svojih saradnika redovno preko aplikacije Skaj dobijao informacije o objavljenim tekstovima i redovno ih je komentarisao. Često je bio zadovoljan kako novinari pišu, ali bilo je i situacija kada su ga nervirali naslovi ili izrazi koje novinari koriste. Tada je intervenisao i od svojih saradnika zahtijevao da novinari sa kojima su u kontaktu naprave izmjene. Skaj prepiska pokazuje da su mediji to i radili.

Mediji koji se pominju u Skaj prepisci su Blic, Alo, Kurir, Pink, TV Hepi i još nekoliko medija koje tužilaštvo nije uspjelo da identifikuje. Tužilaštvo u okviru ovog postupka nije dalje istraživalo ko su novinari i urednici koji su sarađivali sa klanom Darka Šarića.

Nije analizirana ni priroda te saradnje, odnosno da li su trka za ekskluzivom, pokloni ili nešto treće bili motiv za objavljivanje tekstova kojima se opstruisao krivični postupak protiv Šarićevog klana.

Na primjeru pokušaja diskreditacije svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, a na osnovu analize prepiske iz Skaja i ostalih sudskih spisa, BIRN ilustruje kako funkcioniše povratna sprega curenja informacija između institucija, kriminalaca i medija.

Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a, kaže da su “novinari, posebno ako izvještavaju o kriminalu, u kontaktu sa advokatima, čak i kriminalcima, kako bi saznali informacije i sve je to dio posla”.

“Glavno pravilo je to da novinar i njegov urednik odlučuju šta je priča, odnosno šta će i kada objavljivati. Ono što nije dio posla, već je korupcija u medijima, jeste kada kriminalci potplaćuju novinare i naručuju tekstove u medijima”, kaže Dojčinović.

On dodaje da se iz Skaj poruka vidi da su gotovo svi mediji koji su njega lažno optuživali da radi za kriminalce, jer su novinari KRIK-a komunicirali sa advokatom Dejanom Lazarevićem, braniocem Darka Šarića i Veljka Belivuka, “zapravo mediji kod kojih su kriminalci stvarno naručivali tekstove i govorili im šta da objavljuju”.

Curenje informacija: Od policije, preko mafije, do medija

Darko Šarić je, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, od 2020. godine planirao da “iz bezobzirne osvete” ubije svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića.

Joksović je najvažniji svjedok Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, jer je jedini direktno optužio Šarića da je upravljao poslovima sa drogom. Kada nisu uspjeli da ubiju Joksovića, Šarić je izdao nalog da se Joksović diskredituje kako bi izgubio status svjedoka saradnika, tvrdi tužilaštvo. Trebalo je javnost ubijediti da Joksović prijeti Goranu Nikolaševiću, svjedoku koju je stao na stranu Darka Šarića.

Na kraju je na haubu automobila Gorana Nikolaševića stavljena bomba, a u medijima je trebalo Joksovića označiti kao naručioca napada – što nije bilo tačno. Iz prepiske se zaključuje da je advokat Lazarević bio zadužen da preko medija svjesno širi lažne vijesti i stvara medijski pritisak. Osim advokata Lazarevića, sa medijima je komunicirao i Šarićev kum Bojan Stanojković.

Iako su imali medijske nastupe koji su bili korisni za Šarićev klan, svjedok odbrane Goran Nikolašević i advokat Radomir Baćović, prema dokazima Tužilaštva, nisu bili upućeni u ovu zavjeru.

Diskreditacija Joksovića kao svjedoka saradnika trajala je godinama, a dva mjeseca uoči bacanja bombe na Nikolaševićev automobil ta kampanja je intenzivirana.

Sve počinje sa policijskom akcijom “Ris” koja je pokrenuta krajem marta 2020. da bi se utvrdilo da li je Darko Šarić, iako u pritvoru, uspio da organizuju novu kriminalnu grupu kako bi ometao krivične postupke koji su se protiv njega u to vrijeme vodili. Tužilac Saša Ivanić je poslije razgovora sa Joksovićem posumnjao da će Darko Šarić i njegov klan pokušati da ga diskredituju kao svjedoka saradnika.

Prema Skaj prepisci koja je objavljena u optužnici, tužilac Ivanić je 30. aprila 2020. tražio od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) da počne sa prisluškivanjem klana Darka Šarića u okviru akcije “Ris” i da ih na tim “mjerama” drže naredna tri mjeseca. Međutim, advokat Dejan Lazarević za tu naredbu saznaje istoga dana od policajaca iz SBPOK-a, koji su se u međuvremenu našli na novoj optužnici zajedno sa Darkom Šarićem.

Zatim se kreće sa opstrukcijom te istrage i to je bio uvod u novi pokušaj diskreditacije svjedoka saradnika Nebojše Joksovića. Prvo je u maju izvjesni Dalibor Ristić policiji rekao da mu je Joksović tražio da ubije svjedoka Gorana Nikolaševića, koji je bio dio Šarićeve odbrane.

Potom je, Šarićev advokat Dejan Lazarević, na jednom od ročišta, početkom juna 2020. godine, rekao kako on ima saznanja da SBPOK sprovodi akciju protiv Šarića i još nekoliko njemu bliskih ljudi. Na glavnom sudskom pretresu i Šarić je uperio prst u tužioca Sašu Ivanića i optužio ga da pokušava da mu montira još jedan proces.

Da bi potpuno obesmislili policijsku akciju “Ris”, prema podacima Tužilaštva, televiziji Pink su dostavljene službene bilješke MUP-a, odnosno izjava Dalibora Ristića, koja je objavljena u Nacionalnom dnevniku 26. juna 2020. godine. O tome je, prema navodima Tužilaštva, dan kasnije advokat Lazarević aplikacijom Skaj obavijestio i druge pripadnike organizovane kriminalne grupe.

CA283G (SKY šifra, Lazarević): Kaže mi Sima da su poludeli posle emisije juče na Pinku, kada su videli sl. belešku.

Sima, je prema analizi Tužilaštva, zapravo policajac iz SBPOK-a.

Vrhunac se desio 2. jula 2020. godine kada list Kurir u tekstu pod naslovom “Šarić, Pljevljak iz zatvora organizovao novu kriminalnu grupu?” objavio sve detalje o akciji, uključujući i njen naziv “Ris”, kao i fotografije strogo povjerljivih dokumenata.

Iz Skaj prepiske se zaključuje da i Darko Šarić nije bio zadovoljan naslovom u listu Kurir.

Dan kasnije, 3. jula list Blic je na naslovnoj strani objavio tekst “Divlja gradnja zaštićenog svjedoka”. Na unutrašnjim stranama tekst sa naslovom “Sporna kuća na Vračaru vlasništvo zaštićenog svjedoka” potpisala je ekipa Blica, a u njemu se govori o tome kako Nebojša Joksović protivzakonito nadograđuje vilu. U okviru teksta istaknuti su ulica i broj kuće svjedoka saradnika o kojoj se piše.

Informacije o policijskoj akciji “Ris”, objavljene na Pinku i u Kuriru, bile su istinite, tvrde u tužilaštvu. “Međutim, novinarski izvor koji je dostavio te informacije medijima imao je za cilj da ometa sudski postupak u korist okrivljenog”, navodi izvor iz Tužilaštva.

Takođe je, prema riječima izvora iz Tužilaštva, postojala sumnja da su ljudi sa kojima je Joksović povezan pokušali bespravnu gradnju.

Šarić je ideju za novinske tekstove oko bespravne gradnje zaštićenog svjedoka dobio još u maju mjesecu. Prema prepisci na Skaj aplikaciji, o tome je još 5. maja 2020. pisao svom advokatu Lazareviću.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Dobro je onda ovo, samo kad bi još u novine. A trebamo i ono za Krunsku isto i treba izvući šta mu sve tašta ima.

Na istu temu, ekipa Blica pisala je i 4. jula, iste godine. O reakcijama na ove tekstove, kako stoji u optužnici, advokat Lazarević je putem aplikacije Skaj obavijestio Darka Šarića.

CA283G (SKY šifra, Lazarević): Kaže (Sima, policajac u SBPOK-u, prim.aut.) da komentariše šef i ostali da tekstom u Blicu nerviramo La. I da sigurno La ludi jer je ubeđen da smo mu mi namestili da zabrane gradnju… Kažu, vidi i Blic je na njihovoj strani. A za Kurir kažu da smo ih zajebali i čak provalili kako se akcija zove i da sada nemaju šta da rade… Prekinuli su i pratnju. Izveštaji tel. su ok.

Prema zaključku Tužilaštva, La je nadimak za zaštićenog svjedoka Joksovića.

Lazarević je nastavio da obavještava Darka Šarića o atmosferi u policiji i Tužilaštvu poslije curenja informacija.

CA283G (SKY šifra, Lazarević): Sve je maltene super za nas u SBPOK-u. Posle tri meseca, u avgustu će obustaviti mere. Kažu, nema tu ništa, a kako su objavili da se akcija zove “Ris” to znači da je sve razotkriveno. Pokušaće iz Kurira da saznaju ko im je dao papire. Firer tvrdi da sam ja to uradio, ali se ne zna ko mi je to dao. Sumnjaju da mi je neko iz Suda, a ne iz Tužilaštva i SBPOK-a.

Firer je nadimak za tužioca Sašu Ivanića, prema zaključku Tužilaštva.

Sa medijskim satanizovanjem svjedoka saradnika odmah se nastavilo. Ovaj put advokat Lazarević novinarima je dostavio netačne informacije, koje je tabloid “Alo” objavio. Tako je 4. jula 2020. uveče advokat Lazarević, putem Skaj aplikacije obavijestio Šarića o tekstu koji bi sjutradan trebalo da ugleda svjetlost dana.

CA283G (SKY šifra, Dejan Lazarević): Poslala mi novinarka Alo tekst koji će sutra izaći, baš je dobar.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Jeste, dobar je. Extra je.

CA283G (SKY šifra, Dejan Lazarević): Naslov je hit.

Dan kasnije, poslije ove prepiske koju navodi Tužilaštvo, list Alo objavio je tekst sa naslovom: “Joksa mora u pritvor”. Identičan tekst, istoga dana, objavljen je i na internet portalu Alo u kom je ispod naslova, a pored Joksovićeve fotografije, stavljen i komentar: Prevršilo svaku mjeru!

U tekstu se prvo navode saznanja od neimenovanog izvora, a potom i izjava advokata Lazarevića, koji navodi da je policija obavijestila svjedoka Šarićeve odbrane da mu je ugrožen život.

U međuvremenu, šef Tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadić zahtijevao je od MUP-a da otkriju odgovorne za curenje informacija. Istraga je sprovedena, međutim nije dala rezultate.

Potpirivanje vatre protiv zaštićenog svjedoka

Dana 5. avgusta 2020. godine, nekoliko dana prije nego što je na automobil Šarićevog svjedoka Gorana Nikolaševića postavljena bomba, a sve kako bi se lažno optužio zaštićeni svedok Joksović, urađena je posljednja medijska priprema za diskreditaciju Joksovića.

Prema podacima tužilaštva za organizovani kriminal, analizom Skaj aplikacije utvrđeno je da je Bojan Stanojković obavijestio Darka Šarića da će sjutra pisati „sestra“ i „signal“ jer, kako piše Stanojković, “to su nam ljudi koji rade sve što im kažemo”. Tužilaštvo navodi da se pod “sestra” vjerovatno misli na dnevni list Blic ili Kurir, a da je “signal” vjerovatno nadimak za list „Alo“. Osim na medije, termin “sestra” se u prepisci odnosio i na pojedine novinarke.

Tokom dopisivanja Stanojković i Šarić komentarišu i da tužiocu Saši Ivaniću neće biti svejedno kada se događaj pojavi u medijima.

Na naslovnoj strani lista Alo 6. avgusta 2020. godine izlazi tekst sa podnaslovom: “Da li je baš sve dozvoljeno svjedoku saradniku Nebojši Joksoviću?” I naslov: “Ugovarali ubistvo, a tužilac u tome ne vidi ništa sporno”.

Na unutrašnjim novinskim stranama, objavljen je tekst sa naslovom: “Tužilac Šulović žmuri na planiranje ubistva?!“ Naslov se odnosi na tužioca Zlatka Šulovića iz Valjeva koji je odbacio krivičnu prijavu Nikolaševića u kojoj je naveo da Joksović planira njegovo ubistvo.

Tog dana kada je izašao taj tekst, 6. avgusta Darko Šarić i advokat Dejan Lazarević komentarišu na Skaj prepisci kako je tekst u Alo „bez greške“ napisan, kao i da novinar, koji je napisao tekst, mora da se časti, navodi se u sudskim spisima.

Tih dana i Nikolašević je gostovao u Jutarnjem programu televizije Hepi u kom je govorio kako dobija pretnje i kako mu je policija rekla da mu je život u opasnosti, te da sumnja da će mu nauditi svjedok saradnik Nebojša Joksović, kog Tužilaštvo štiti.

Osim oko nabavke plastičnog eksploziva, prvih dana avgusta 2020. Šarić je svojim saradnicima izdavao i posljednja uputstva za medijsku kampanju koju treba da sprovedu poslije bombaškog napada u Valjevu na automobil njegovog svjedoka Nikolaševića.

U kriptovanim prepiskama Šarić je Lazareviću istakao da je važno da se vijest o tom događaju objavi u dnevnom listu „Kurir“.

Saradnicima je poručio i da je poslije eksplozije potrebno napraviti snimke, jer će ti video zapisi dobro izgledati na TV-u, kako je napisao, što će sve dodatno naštetiti svjedoku saradniku Joksoviću, odnosno pomoći da se on potpuno diskredituje.

Dogovoreno je i da se prigovor na odbačaj te krivične prijave podnese u srijedu, a potom da u petak eksplodira Nikolaševićev džip, kako bi se pojačao utisak i o ugroženosti Gorana Nikolaševića, ali i o bahatosti svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Čak je Nikolašević, poslije eksplozije, govorio u medijima da je valjevski tužilac Šulović, odbacivanjem krivične prijave, zapravo dao „zeleno svjetlo“ Joksoviću da mu podmetne bombu.

Mafijaški udar i bombastični naslovi

Tužilaštvo tereti Darka Šarića i da je advokatu Dejanu Lazareviću i Bojanu Stanojkoviću naredio da Gorana Nikolaševića usmjere da “kuka na sve strane” i da u medijima upravo svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića označi kao naručioca dizanja automobila u vazduh.

Bomba postavljena na haubi automobila Gorana Nikolaševića, koji je bio parkiran ispred njegove kuće, eksplodirala je u noći između 8. i 9. avgusta 2020. godine. Postavila su je dvojica maskiranih napadača, koja su uhapšena aprila 2022. godine.

Među prvima, vijest o eksploziji prenio je portal Blic, ali imali su grešku u naslovu. Naime, Goran Nikolašević imenovan je kao svedok protiv Šarića, iako je on, tokom procesa, svjedočio u korist Šarića. Naslov je glasio: „EKSPLODIRAO AUTOMOBIL SVEDOKA PROTIV ŠARIĆA: Džip odleteo u vazduh ispred porodične kuće“.

Iz prepiske putem Skaj aplikacije saznaje se da je odmah intervenisao Bojan Stanojković.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): To je bio prvi naslov pa sam rekao da promene na sajtu odma i uradili su.

Ipak, ta novinarska greška ozbiljno je iznervirala Šarića, kako pokazuje i dopisivanje na Skaj platformi sa članovima klana Bojanom Stanojkovićem i advokatom Dejanom Lazarevićem.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): A to sve polupismeni novinari.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Mater im jebem.

U nastavku dopisivanja, Šarić je nastavio da se nervira zato što i drugi mediji prenose pogrešnu informaciju.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Jesi video kako ona govna s Prve prenose i pozivaju se na Blic. Ispade da je Rod protiv nas svedočio. Isto u Blicu kao ono u Kuriru, naslov nam jebao majku.

Prema zaključku Tužilaštva, Rod je nadimak za Gorana Nikolaševića.

CA283G (SKY šifra, Dejan Lazarević): Ma nema veze, kada se pročita svima je jasno… Pogrešili, trebali da napišu svedok u krivičnom postupku protiv Ratomira

Prema zaključcima Tužilaštva, Ratomir je nadimak za Darka Šarića.

Cio dan poslije eksplozije u Valjevu pripadnici klana Darka Šarića proveli su u dopisivanju i komentarisanju medija. To što se Šarić nalazio u pritvorskoj ćeliji nije ga ometalo da prokomentariše svaki tekst koji mu je poslat na uvid. Posebna pažnja posvećena je redakciji pod nadimkom „Kobi“, međutim Tužilaštvo nije utvrdilo na koji mediji se taj nadimak odnosi.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Javio ovaj od Kobi sutra će biti ispravljeno u štampanom po uzoru na Pink… Sada sam ih grdio pa valjda će biti ok sutra. Ovi od Kobi su ti takvi, nikada sa njima 100%, jer imaju 100 biznisa. Nema problema, njima se samo da ideja, oni to razrade. Ako nisi pored većine zabrljaju.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Pa ti ujutru isto daj neku ideju, u tom smjeru, ako budeš mogao. Pa i onoj u Kuriru, ona je danas dobro pisala.

U nastavku prepiske Stanojković je poslao nekoliko fotografija portala „Blic“, kao i poruku sa napomenom da će u štampanom izdanju izaći tekst prema njegovima smernicama.

Šariću je smetalo i to što se na jednom od portala za svedoka Nikolaševića koristi izraz ključni svedok. Promena je ubrzo uslijedila.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Sestri sam rekao da izbaci ključni i da gura da je Nik dao nove dokaze, zato je ovo zastrašivanje.

Tužilaštvo je utvrdilo je je Nik nadimak za Nikolaševića.

“Sestra”, “Kobi”, ali i pokloni se pominju i u narednoj prepisci.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Odlično je kod sestre, sada sam gledao. Pohvalio sam je i pozdravio i za ujutru, misli da nema problema.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Čista desetka.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Još kad Kobi dobije poklone da temeljno odradi. U stilu da li je svjedok saradnik od svega zaštićen ako je svjedočio u drugom predmetu. Pa da nabroji ovo što do sad ima.

Lazarević je Šarića izvjestio da je Nikolaševića povezao sa novinarkom Alo kako bi joj dao intervju i snimak sigurnosne kamere na kom se vidi kada je džip odletio u vazduh. Snimak eksplozije od advokata Lazarevića je za plasiranje u medijima tražio i Bojan Stanojković.

Kako Šarić časti novinare

U danu kada se eksplozija dogodila, 9. avgusta 2020. sa Skaj prepiske objavljene u novoj optužnici protiv Darka Šarića i njegove kriminalne grupe, zaključuje se da im je medij koji oslovljavaju sa Kobi najvažniji, ali i da će dvije osobe iz tog medija dobiti “poklone”.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Kobi nam je najvažnija. Znam i vidim. Moramo mi da pišemo. A ko da stigne svim da se bavi.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Ja titram koliko mogu i dobro smo, ali kao da prosim što sad pišu, jer onaj dogovor je bio ništa da ne pišu. Onda moram da molim… Ali izguraću ja to. Kažem ti sutra će im i pokloni stići za njih dvoje.

Kada je 10. avgusta 2022. krenuo na gostovanje na TV Pink advokat Radomir Baćović dopisivao se sa Šarićem, koji mu je davao instrukcije šta da kaže. Poslije emisije, Šarić je pohvalio advokata Baćovića za medijski nastup. Potom su zajedno nastavili da rade na organizaciji kampanje.

D5MCVE (SKY šifra Radomir Baćović, advokat): Peci juče javio da pušta na Hepiju. Danas mu javljam da pusti i ovo…

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): To je ok, dobro si. A video sam juče da je Peca pustio.

U dokumentima tužilaštva se ne navodi ko je Peca sa televizije Hepi.

Gotovo istovremeno Šarića o medijskom izvještavanju nastavlja da obavještava njegov saradnik Bojan Stanojković.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Kurir je super.

Nešto kasnije Stanojković nastavlja da izvještava Šarića o još jednom novinarskom izvještaju, ne navodeći ime medija, a novinarku, o kojoj govore, oslovljavaju sa nadimkom “sestra”. Tužilaštvo nije utvrdilo o kojoj novinarki je tačno riječ, već su ostavili mogućnost da je isti nadimak korišćen za nekoliko novinarki. Iz prepiske se zaključuje da se ovaj izvještaj, u kom su korišćeni i snimci eksplozije džipa, Darku Šariću najviše svidio.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Imaš sada od sestre ako gledaš.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Brate, svaka čast. Ovo je diplomski i ti i sestra, nemam riječi kako si narodski objasnio, a ona obuhvatila sve sa onim snimcima.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Sestra je naša, srcem ide. Ja nisam ni stigao do nje sve je imala i snimke i sve. A ne štedi eksplozije da stavi dva puta. Tako je bar juče bilo.

Šarić i njegov saradnik Bojan Stanojković u nastavku prepiske otvoreno govore o podmićivanju novinara.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Moram joj i ja nešto kupiti i pored tebe, a ti vidi šta. Auto, bilo šta.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Sad ću joj ja auto neki mali, to sam obećao da ne ide busom na posao. Ja ću to, ništa ti.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Ja ću i to, vrlo rado to auto. Da kupim.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Ne zezaj. To sam ja već dogovorio.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Onda po pola. Za auto. To je pravedno.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Zaboravi auto brate. Imam ja skoro novog klia i staviću joj plin to joj je za grad super… Njoj to da manje troši.

U nastavku prikaza prepiske preko Skaj aplikacije, Tužilaštvo je objavilo brojne Šarićeve i Stanojkovićeve komentare na račun drugih medija. U tim prepiskama govore i o efektu koji izvještavanje izaziva u javnosti.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Idem sad da vidim prilog pa ti pišem. Posle medija svi što gledaju misle da nismo.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Evo videćeš za prilog da je najbolji do sada.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Radio sam i ja na njemu od juče. Ona šalje ja sugerišem…. Ali da su nam drugi kao ona gde bi nam kraj bio.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Ma ko ih jebe ja odmah napadam kažem znam svi po nama itd. pa ajde da vidimo.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Ali ne možeš neki samo gledaju da odrade.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Mora tako izgleda ipak smo mi u ovome.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Sig nam se probudio, u zadnje, to nam znači.

Prema tumačenju Tužilaštva, Sig i Signal bile su vjerovatno šifre za list Alo.

Na Televiziji Hepi 13. avgusta 2020. u Jutarnjem programu gostovao je i svjedok Šarićeve odbrane Goran Nikolašević čiji džip je dignut u vazduh. Poslije gostovanja, Darka Šarića obavještavaju njegovi saradnici, ali i brat Duško da je Nikolašević imao, kako navode, odličan tv nastup i da je dobro govorio, odnosno u njihovu korist. Uvidom u tu prepisku, koja je uvrštena u sudske spise, otkriva se da postoji još jedan novinar kog su Šarići „častili“ automobilom.

P5AMTU (SKY šifra, Duško Šarić): Čim izbaci TV Hepi odmah ću ja staviti ovde na ovaj iz našeg grada televiziju i YouTube.

P5AMTU (SKY šifra, Duško Šarić): To je onaj novinar što sam mu kupio auto prije god. dana, sad će on da ljulja ovo.

P5AMTU (SKY šifra, Duško Šarić): Sad sam tražio od Žak da im traži snimak…. Još nema snimka nisu izbacili.

Prema analizi tužilaca, Žak je nadimak advokata Radomira Baćovića.

BIRN je pitanja poslao urednicima Blica, Alo, Hepija i Pinka, kao i pravnom zastupniku Dejana Lazarevića, ali do objavljivanje teksta BIRN nije dobio njihove odgovore.

Dejan Katančević, advokat Darka Šarića, odgovorio je da “ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Darko Šarić bilo kada koristio bilo koji od tih telefona, niti da je bilo kome slao poruke takve sadržine”.

“Predlažem da uživo pratite suđenje koje će uskoro početi pa ćete sami moći da zaključite sve što vas bude interesovalo”, kazao je Katančević.

Opala Šarićeva moć

Poruke koje su razmijenjene na Skaj platformi, a koje su objavljene u optužnici, pokazuju da je Šariću u međuvremenu zapravo opao uticaj, kaže Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a.

"Gotovo svi provladini mediji su naklonjeni Darku Šariću još od kada se predao 2014. godine, s tim što je to nekada bilo na najvišem nivou. Odbrana Šarića bila je uređivačka politika vodećih medija - nešto kao što je to danas odbrana Predraga Koluvije i njegove firme Jovanjica. Tada Šarić nije morao da juri novinare, da ih potplaćuje i preko njih gura tekstove, već su se mediji utrkivali ko će prije da napadne one koji su ga hapsili - prije svega policajce i tužioce”, kaže Dojčinović podsjećajući na medijsku hajku koja se vodila protiv bivšeg načelnika kriminalističke policije Rodoljuba Milovića, nakon što ga je Šarić u sudnici nazvao Papajom.

Dojčinović kaže da je tada bilo jasno da to nije bio rad potkupljenih novinara, već je to bila uređivačka politika brojnih medija. "Takve hajke se vode isključivo kada neko iz vrha vlasti naloži medijima da ih pokrenu. Skaj poruke, iz posljednje optužnice, pokazuju da Šarić posljednjih godina ima limitiran pristup medijima, dok se neki drugi sada brane iz svih topova”, kaže Dojčinović.

Prema riječima urednika KRIK-a razlog zašto je medijski uticaj Šarića opao, možda leži u tome što je dijelom izgubio podršku u državi.

"Šarića su najviše branili - i iz države i mediji - negdje u periodu kada je Aleksandar Đorđević bio na čelu direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA). BIA je tada učestvovala u nekoliko sramnih epizoda: dostavili su medijima, koji su povezani sa kriminalcima, fotografiju tužioca Saše Ivanića – koji je svoj izgled krio zbog bezbjednosti, a BIA je učestvovala i u fabrikovanju nepostojeće afere Jelova Gora sa kojom su takođe udarili na tužioca Sašu Ivanića".

Skaj prepiske u novoj optužnici protiv Šarića pokazuju da on osim u policiji, dobre veze ima i u BIA, međutim, ne sa svima. Naime, jedan od saradnika je Šarića, polovinom avgusta, između ostalog, obavijestio: (poruka sa SKY-a) …radi nas BIA, Gašićeva (tadašnji direktor Agencije, aktuelni ministar MUP, prim. aut.) struja, po nalogu Nenadića (šef Tužilaštva za organizovani kriminal, prim. aut.)…

Govoreći o napadu koji je na njega i KRIK vođen kada su tabloidi "otkrili" da novinari te redakcije komuniciraju sa advokatom Dejanom Lazarevićem, Dojčinović kaže da su hajku poveli provladini mediji, ali i poslanici iz SNS-a, zloupotrebljavajući izjavu oca mladića koji je nestao 2020. tokom kriminalnih obračuna.

"Otac je tokom jednog intervjua rekao da ga je Belivuk pozvao telefonom krajem prošle godine i pitao zašto se ne obrati medijima u vezi sa nestankom sina. Pošto mu je odgovorio da ga domaći tabloidi ignorišu, Belivuk mu je predložio da se obrati nama“, kaže Dojčinović.

U napadu su se isticali i "Kurir” i “Alo”, objavljujući i tekstove sa naslovima, poput ovog: “Glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović priznao da je stalno na vezi sa advokatom Velje Nevolje” i “(Ne)koristan idiot.

“Rekao bih da su licemjerni, a pošto vidimo da su pojedini dobijali i poklone od kriminalaca, onda možemo da kažemo da je u pitanju i korupcija u medijima”, zaključuje Dojčinović.

Odgovor Kurira

Kurir kao profesionalni medij i neprikosnoveni lider kada je u pitanju oblast crne hronike izvještava o svim sudskim postupcima za koje postoji interes javnosti, naročito kada su u pitanju okrivljeni za krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala.

Naša ekipa prisustvovala je svim javnim suđenjima Darku Šariću i ostalim optuženima, uključujući i pretresu na kom je branilac Darka Šarića Dejan Lazarević u maju 2020. zatražio izuzeće zamjenika tužioca i iznio informaciju da je protiv Šarića pokrenut još jedan, novi krivični postupak.

Tragom te informacije, Kurir je kao medij koji profesionalno radi svoj posao i provjerava informacije došao do podataka da je pretkrivični postupak zaista pokrenut, zbog kojih krivičnih djela, kao i protiv koga i o tome javnost izvjestio u julu 2020.

Kako svoj posao radimo profesionalno, u skladu sa novinarskim standardima i kodeksom, koji podrazumijeva da se uvijek čuje i druga strana, kontaktirali smo advokata Dejana Lazarevića, čija je izjava takođe objavljena u pomenutom tekstu. Inače, u skladu sa novinarskom praksom je i komunikacija ne samo sa sudijama i tužiocima, već i advokatima okrivljenih.

Uvidom u tekst i njegov naslov “Šarić iz zatvora organizovao novu kriminalnu grupu? Policija pokrenula specijalnu akciju RIS!”, ne samo da se ne može zaključiti da taj tekst Darku Šariću i ostalim optuženima ide u prilog, već upravo suprotno. Iz naslova i iz samog teksta, kao i svih ostalih tekstova objavljenih o pomenutom postupku, jasno je da se govori o sumnji istražitelja da je Darko Šarić počinio krivična djela za koja do tada nije bio osumnjičen i upravo je po ovim optužbama Šarić uhapšen u aprilu 2022, što ide u prilog činjenici da je Kurir objavio provjerene i tačne navode.

Iz svega je nedvosmisleno jasno da Dejan Lazarević ili optuženi Bojan Stanojković nisu imali uticaj na uređivačku politiku Kurira, što potvrđuje i presretnuta SKY komunikacija iz optužnice u koju je Kurir imao uvid. Iz pomenutih poruka jasno se vidi da Kurir ne da nije dozvolio da bude zloupotrijebljen, već je izazvao nezadovoljstvo optuženih, o čemu svjedoči konkretna poruka: “A ona plava iz Kurira kako nas sjeba za onaj naslov” (citat iz optužnice).

Kurir, inače, godinama njeguje profesionalan odnos sa tužilaštvom, a dokaz za to je i priznanje koje je naša novinarka dobila od Udruženja sudija i tužilaca Srbije za doprinos promociji vladavine prava i unapređenju pravosudnih profesija krajem prošle godine.

Ne ulazeći u motiv vašeg istraživanja, Kurir će detaljno proučiti optužnicu i maksimalno profesionalno pristupiti ovom slučaju, te sigurno neće dozvoliti bilo kakvu zamjenu teza.

Slučaj Šarić

Darko Šarić predao se srpskim vlastima 2014. godine, pošto je, dok je bio u bjekstvu, okrivljen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Poslije dugogodišnjeg suđenja Šarić je zbog tog djela u oktobru 2022. godine pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

Osim toga, Šarić je u julu 2020. osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca. Sud ga je teretio da je sa svojom grupom “oprao” najmanje 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Prema odluci Apelacionog suda u Beogradu, naloženo je novo suđenje, koje je u toku.

Sudsko vijeće je Darku Šariću krajem 2021. godine ukinulo pritvor i određen mu je kućni pritvor uz elektronski nadzor. Polovinom aprila 2022. godine ponovo je uhapšen. Glavni dokazi nove optužnice su uglavnom prepiske putem Skaj aplikacije za mobilne telefone. Međutim, Šarić, kao i ostali optuženi negiraju da su ikada imali Skaj aplikaciju i da su preko nje komunicirali. Suđenje bi trebalo da počne do kraja februara.

Nebojša Joksović je ključni svjedok protiv Šarića. Iako je sve vrijeme pod policijskom zaštitom, Joksović je gotovo deceniju bio je izložen konstantnim napadima. Brat od strica mu je ubijen, njegova štamparija je gađana zoljom više puta, kafić i kuća su mu zapaljeni, a policija nije riješila ni jedan od tih napada na svjedoka. U međuvremenu ni tužiocu nije bilo lako sa takvim svjedokom – pojedini članovi Joksovićeve porodice se u sred procesa upuštaju u u poslove nelegalne gradnje, iza koje se spekulisalo da stoji zapravo on, u garaži je držao automobile sumnjivog porijekla, što je sve moglo da ugrozi njegov status.

Početkom marta 2022. tačnije mjesec dana prije drugog hapšenja Šarića, pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje Nebojši Joksoviću koji je optužen da je, zajedno sa direktorom jedne štamparije, u dva navrata izvlačio, odnosno otkupljivao imovinu iz firme po nižoj cijeni od procijenjene, kako bi izbjegao da ta imovina bude izgubljena u stečaju.

BIRN

Bonus video: