Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Govoreći o povratku Srba u institucije, posebno u policiju, Kurti kazao da se ne slaže sa trenutnim stanjem i da ne želi da Srbe na sjeveru zamijeni Albancima

4308 pregleda 7 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da vjeruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

Kurti je za RTK 2 rekao da „ne vidi potrebu osnivanja Zajednice srpskih opština“, ali je spreman za razgovore o pravima nevećinskih zajednica.

„Ja sam spreman na razgovore, pregovore o pravima manjina, nevećinskih zajednica, ja sam spreman za to. Ali morate razumjeti da je veoma važno da oni koji žele veća prava nego što im pruža Ahtisarijev plan, da snose teret argumentacije – zašto im treba više. Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir, šta bi to dopunilo Ahtisarijev plan, koji su to argumenti za njegove nedostatke. Teret argumentacije mora da imaju oni koji traže nešto drugo ili nešto više“, kazao je Kurti, kako prenosi N1.

Sa predstavljanjem evropskog predloga za normalizaciju odnosa, prema riječima kosovskog premijera, počeli su pregovori o postizanju sporazuma.

„Da budem potpuno jasan, naravno iskren, 9. septembra sam pročitao taj predlog, ali sa ‘ajpeda’ Lajčaka, nisam imao dokument u pisanoj formi, bili su zajedno sa Plotnerom (Jens) i Bonom (Emanuel) specijalnim izaslanicima iz Pariza i Berlina. Ja sam odmah primijetio da najzad imamo predlog za sporazum“, dodao je Kurti.

Govoreći o povratku Srba u institucije, posebno u policiju, on je kazao da se ne slaže sa trenutnim stanjem i da ne želi da Srbe na sjeveru zamijeni Albancima.

„Meni je veoma žao što su oni podnijeli ostavke, mislim da su ostavke pogrešne. Ja u principu ne isključujem nikoga da se vrati, ali ja nisam nadležan da umjesto profesionalne komisije odlučujem o kriterijumima. Jasno kažem, nemam nikakvu namjeru da taj vakuum popunjavam Albancima. Ako su Srbi dali ostavke, Srbi bi trebalo da budu na tim pozicijama i ja ih sve pozivam da apliciraju“, zaključio je kosovski premijer.

Bonus video: