Direktorica u Vojvodini nije dozvolila vjerske obrede u školi: I katolici i muslimani i ateisti mogu da idu u školu

U Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju ove godine proslava školske slave Sveti Sava obilježila se na nešto drugačiji način

12764 pregleda 25 komentar(a)
OŠ "Aleksa Šantić" u Sečnju, Foto: Printscreen YouTube/ Radio-televizija Vojvodine
OŠ "Aleksa Šantić" u Sečnju, Foto: Printscreen YouTube/ Radio-televizija Vojvodine

Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana i svete vodice i svačega. Lijepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve, jer u školu mogu da idu i katolici i muslimani i sve vjere, kao i atesiti.

Tim riječima je Olivera Marjanović, direktorica u vojvođanskoj Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju, objasnila svoju odluku da se proslava školske slave Sveti Sava ove godine obilježi na nešto drugačiji način.

Kako piše portal Nova.rs ovog puta nije bilo vjerskih obreda, što znači da sveštenik nije dolazio u školu, nije bilo rezanja slavskog kolača niti predaje kumstva, što je u toj ustanovi bila višedecenijska tradicija.

Direktorica Marjanović je prije dva dana odlučila da će svetosavska priredba u ovoj školi proteći bez prisustva sveštenika, a to je i istakla objavom na Fejsbuku u grupi "Ateisti Srbije".

"Prvi put poslije niza godina, u našoj školi neće biti vjerskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smijenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lijepu Srbiju", glasi njena objava u pomenutoj grupi.

Ona je za Novu.rs dodala da je sveštenik sve razumio....

"U školi nikoga ne smijemo da primoravamo da prisustvuje tuđim vjerskim obredima. Čovjek je sve razumio, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže", rekla je Marjanović, naglašavajući da će školska slava Sveti Sava u školi biti proslavljena kako i dolikuje.

A, na pitanje kako je protekla ona je odgovorila...

"Sjajno, predivno je bilo, veoma sam zadovoljna. Sve je proteklo u najboljem redu, svečano, priredba je bila božanstvena", istakla je Marjanović.

Na pitanje da li se osjeća ugroženo, jer je verbalno napadaju korisnici društvenih mreža zbog ovakve odluke, kaže da komentare i medijske članke uopšte ne čita.

"Da bih sačuvala svoje živce, vjerujte, ne čitam ni tabloide ni komentare. Tako je najbolje. Prisustvovala sam čak i tom crkvenom obredu, išla sam na liturgiju da ispoštujem tu drugu stranu. Tako da zaista ne mogu da utičem na ljude šta će da misle, šta će da pišu, pa mi je najpametnije da ne čitam ništa u vezi toga niti da išta znam", istakla je.

Njena objava na društvenim mrežama izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih mještana Sečnja. Roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslijepodne prikupljeno je 150 potpisa mještana, a jedan od potpisnika bio je i predsjednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obilježavanja dana Svetog Save, dodaje Nova.

Sveštenik iz Sečnja koji je razgovarao sa direktorkom o obilježavanju Svetog Save u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", potvrdio je za "Novosti" da direktorka te obrazovne ustanove nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama.

Prema njegovim riječima, ona je naknadno rekla da će taj dan biti obilježen, ali isključivo nastupom horova. Potvrdila mu je i da je ateista i on je odlučio da ispoštuje njeno opredeljenje i želju, pa će učenici, koji žele da ovaj praznik i đačku slavu moći da obilježe dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu.

Bonus video: