Kurti iznio šest uslova za formiranje ZSO

Formiranju bi, prema Kurtijevim riječima, trebalo da prethodi konačni dogovor sa Beogradom, a ZSO ne bi mogla da ima izvršna ovlašćenja

8785 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u Skupštini Kosova, obraćajući se poslanicima, iznio šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, odnosno Zajednice opština sa srpskom većinom. Formiranju bi, prema Kurtijevim riječima, trebalo da prethodi konačni dogovor sa Beogradom, a ZSO ne bi mogla da ima izvršna ovlašćenja.

U Prištini je danas u 10 sati počela sjednica kosovske Skupštine. Iako na dnevnom redu nije bilo predviđeno da će se raspravljati o pregovorima Beograda i Prištine, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština, prenio je N1.

Kurti je, obraćajući se poslanicima skupštine u Prištini, zatražio od visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da poziva na česte i redovne sastanke radi postizanja konačnog dogovora.

Kurtijevi uslovi za ZSO:

1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

2. Zajednica ne može biti jednonacionalna, mora da promijeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dvije države.

4. Prije osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na sjeveru da budu ugašene i sve nelegalno oružje predato.

5. Zajednica je dio konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.

6. Predsjednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU.

Bonus video: