Vučić: Nisam ucijenjen, ponosan sam na sankcije protiv mene

Skupština Srbije nastavila posebnu sjednicu posvećenu Kosovu

7529 pregleda 4 komentar(a)
Vučić na jučerašnjoj sjednici, Foto: Reuters
Vučić na jučerašnjoj sjednici, Foto: Reuters

Skupština Srbije nastavila je danas posebnu sjednicu posvećenu Kosovu, na čijem dnevnom redu je izvještaj Vlade Srbije o pregovirima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara. Na sjednicu je stigao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je danas rekao da je tokom jučerašnje sjednice o Kosovu demantovao "24 laži" koje su izgovorene. Negirao je izjave da je ucijenjen on, a ne Srbija i istakao da je bio ponosan na sankcije koje su protiv njega bile uvedene 1999. godine, prenosi N1.

Govoreći o francusko-njemačkom predlogu, kazao je da je neistinita floskula da svaki put kasnije dođe lošiji predlog.

„Nije pravilo, ali nerijetko se i dogodi. Važno je, ljudi moraju da razumiju da nije pitanje onoga što na bilo kom papiru stoji, već je pitanje i političkog momentuma, okolnosti, života oko nas. To je ono što mi nerijetko zaboravljamo i navijamo kao noj glavu u pijesak“, kazao je Vučić.

Vučić je u četvrtak, predstavljajući izvještaj, rekao da je cilj otvoreni razgovor o izazovima sa kojima se ta država suočava, a ne prebacivanje odgovornosti. Jučerašnju raspravu pratili su oštri verbalni sukobi i uzajamne optužbe, a sjednica je u jednom trenutku bila na ivici fizičkog obračuna među poslanicima vladajuće stranke i dijela opozicije, podsjeća N1.

Vučić je na početku svog jučerašnjeg izlaganja rekao poslanicima da neće ništa kriti od njih, ali nije iznio cijeli francusko-njemački plan za Kosovo, navodi taj medij. Umjesto toga, on je rekao da će govoriti o najlošijim tačkama tog sporazuma. Rekao je i da postoje neke dobre tačke, ali da im „šargarepu“ niko ne garantuje.

Bonus video: