Erdogan obećao podršku Turske u procesima evrointegracija Kosova

Turski predsjednik je pohvalio sporazum dvije zemlje o slobodnom tržištu, čime je, prema njegovim riječima,Turska postala zemlja koja najviše izvozi na Kosovo

8131 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je danas u Istanbulu podršku Kosovu u pridruživanju Savjetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO-u kako bi Kosovo postiglo zasluženu poziciju u međunarodnoj areni, podsjetivši da su oni druga zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova.

Erdogan je na konferenciji za novinare poslije susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, izjavio kako Turska nastavlja napore da osigura da Kosovo dostigne svoju zasluženu poziciju u međunarodnoj areni, javili su prištinski mediji.

Dodao je da Turska podržava dijalog Kosova i Srbije i da očekuje da će strane demonstrirati miran i konstruktivan pristup.

"Nadamo se da će dijalog biti zaključen obezbjeđujući mir i stabilnost u regionu. Turska je spremna da pruži pomoć za mir u našem regionu ako to strane zatraže. Preduzećemo korake da ojačamo naše odnose sa našom braćom sa Kosova", dodao je Erdogan.

Kazao je da je na sastanku bilo riječi o oblasti energetike, zdravstva, borbi protiv terorizma i mnogim drugim temama.

Turski predsjednik je pohvalio sporazum dvije zemlje o slobodnom tržištu, čime je, prema njegovim riječima,Turska postala zemlja koja najviše izvozi na Kosovo.

"Preko 610 miliona eura godišnje izvozimo na Kosovo. Moramo da povećamo obim na milijardu", rekao je on, pominjući turske investicije i razvojnu pomoć Turske za Kosovo.

Obećao je da će nastaviti sa vrijednim projektima.

Kosovski premijer je na početku rekao da "dobar dio našeg nacionalnog buđenja počinje u Istanbulu".

Rekao je da su razgovarali o novim mogućnostima saradnje u oblasti privrede i trgovine, bezbjednosti i odbrane.

"Razgovarali smo i o dešavanjima u regionu i šire. Uvijek smo zahvalni za ulogu Turske u intervenciji NATO-a na Kosovu 1999. godine, za zaustavljanje genocida nad narodom Kosova, koji je donio oslobođenje i mir zemlji; za bespoštedni doprinos izgradnji institucija; proglašenje i priznanje nezavisnosti naše Republike; i za punu i nepoštednu podršku Turske u spoljnoj politici", kazao je Kurti.

Dodao je da je zahvalio predsjedniku Erdoganu na glasnoj podršci Turske za članstvo Kosova u NATO i Savjetu Evrope.

"U NATO nas ujedinjuje orijentacija, vrijednosti u Savjetu Evrope. I u jednom i u drugom nas ujedinjuje kritični trenutak kroz koji prolazi evropski kontinent", kazao je dalje Kurti.

Kosovski premijer je rekao da Vlada Kosova ima za cilj da stvori okruženje za privlačenje stranih investitora.

"Turska je jedan od naših glavnih ekonomskih i komercijalnih partnera, srećni smo zbog toga, ali to nije dovoljno. Iskoristimo aktuelnost saradnje da dostignemo njen veliki potencijal", dodao je on.