Četvoro optuženih u slučaju Štrpci u Beogradu osuđeno na 35 godina zatvora

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu

5182 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Viši sud u Beogradu izrekao je ukupno 35 godina zatvora za četvoro optuženih u predmetu Štrpci.

Kako je 7. februara saopštio beogradski Viši sud, Odjeljenje za ratne zločine osudilo je optužene Gojka Lukića na 10 godina zatvora, Duška Vasiljevića na 10 godina, Jovana Lipovca takođe na kaznu od 10 godina i Draganu Đekić na kaznu zatvora od pet godina.

Kako se navodi, kazna im je izrečena zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je saopštio da im je u izrečene kazne zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5.12.2014. do 19.03.2015. godine, kada im je pritvor ukinut.

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Protiv ovih četvoro osuđenih u Srbiji se postupak za otmicu putnika iz voza u Štrpcima u Bosni i Hercegovini i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. vodi po optužnici iz marta 2015. godine.

U drugom postupku, u Sarajevu, sud BiH u oktobru 2022. sedmorici optuženih izrekao je po 13 godina zatvora za taj ratni zločin, dok je prvooptuženog Luku Dragičevića oslobodio krivice. Riječ je o prvostepenoj presudi u suđenju koje je trajalo sedam godina.

Prema optužnici, pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara na željezničkoj stanici Štrpci, iz voza Beograd–Bar, izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti.

Za to su prije četiri mjeseca pred BiH sudom osuđeni Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić, Petko Inđić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šeković i Oliver Krsmanović. Tom presudom navedeno je da je Luka Dragičević bio komandant Druge podrinjske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, Petko Inđić komandant Interventne čete te brigade, a ostali njeni pripadnici.

U januaru ove godine Sud BiH prvostepeno je osudio optuženog Bobana Inđića na 15 godina zatvora za ratni zločin u predmetu Štrpci. Postupak protiv njega u ovom slučaju bio je razdvojen jer je u Srbiji izdržavao kaznu za izazivanje saobraćajne nesreće.

Za ratni zločin u Štrpcima pravosnažno su osuđena dvojica optuženih. Nebojša Ranisavljević je 2003. pred Višim sudom u Bijelom Polju u Crnoj Gori osuđen na 15 godina zatvora. Mićo Jovičić je pred Sudom Bosne i Hercegovine priznao krivicu i osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Prema presudama u Sarajevu i Beogradu, najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 godina, a najstarija 59. Iz voza su oteti i ubijeni državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije iz Beograda, Podgorice, Prijepolja i Bijelog Polja.

Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna neidentifikovana osoba.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića otkriveno je krajem 2009. na obali jezera Perućac, dok su na istom mjestu godinu dana kasnije nađeni posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine. Za ostalim ubijenima i dalje se traga.

Bonus video: