Kurti kaže da građane neplaćeni računi na sjeveru Kosova skupo koštaju, Petković negira

Kurti je naveo da je potrošnja struje u protekloj deceniji u opštinama na sjeveru uvećana za više od 70 odsto zbog rudarenja kriptovaluta

9298 pregleda 8 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2023. 22:00h

Paralelne strukture na sjeveru Kosova, pod kontrolom Srbije, od 1999. godine koštale su građane i poreske obveznike u ostatku Kosova 320 miliona eura u neplaćenim računima za struju i 17 miliona eura u računima za vodu, napisao je na Tviteru kosovski premijer Aljbin Kurti.

Paralelne strukture, naveo je on, ne dozvoljavaju naplatu struje i opstruiraju primjenu sporazuma o energetici, koji je postignut u dijalogu prije deset godina, prenosi N1.

Kurti je naveo da je potrošnja struje u protekloj deceniji u opštinama na sjeveru uvećana za više od 70 odsto zbog rudarenja kriptovaluta.

Prema njegovim tvrdnjama, Kosovo je od 1999. godine izgubilo i više od 300 miliona eura zbog akcija Srbije, poput zadržavanja naknada od prenosa struje i plaćanja PDV-a.

Čak i sada odbijanje Beograda da dozvoli trgovinu strujom košta Kosovo deset miliona eura mjesečno, naveo je Kurti.

„Naši građani u sjevernim opštinama nisu odgovorni za to i ne treba ih kriviti za tu nepravdu. Oni razumiju i prihvataju da je normalno da plaćaju osnovne potrebe, kao što su struja i voda, i da je to neophodno kako bi se obezbijedila bolja usluga“, kazao je Kurti.

Oni, dodao je, imaju pravo na pristup tim uslugama i pravo da žive slobodno, bez organizovanog kriminala, pritisaka i prijetnji od "paralelnih nelegalnih srpskih struktura".

„Vlada koju vodim je predana unaprjeđenju kvaliteta života svih građana Kosova, da im obezbijedi slobodu, bezbjednost i sigurnost kakvu zaslužuju“, zaključio je Kurti.

Petković: Kurti iznosi neistine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Kurti ne govori istinu.

„Laž i samo laž od strane Kurtija. Dvije decenije Beograd je finansijski podržavao potrošnju električne energije na sjeveru KiM i, primjera radi, od novembra 2009. do decembra 2020. godine za te namjene je izdvojen 171 milion eura“, naveo je Petković na Tviteru.

On je istakao da bi Kurti trebalo da nađe „drugačiji izgovor za to što mu je kasa prazna i neka prestane da laže i kriminalizuje Srbe“, prenosi N1.

„Dodatno, jedina odgovorna za nesprovođenje energetske Mape puta je Priština, koja ne želi da dodijeli Elektroseveru distributivne usluge“, dodao je Petković.

Bonus video: