Borelj: Nadam se da će Vučić i Kurti prihvatiti predlog

Visoki predstavnik EU potvrdio je da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel 27. februara. On je dodao da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj mjeri

3714 pregleda 6 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se tokom minhenske Konferencije o bezbjednosti sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode cjelodnevne razgovore, jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose“, rekao je Borelj za DW u Minhenu, gdje se održava Konferencija o bezbjednosti.

Tome su prethodili mjeseci diplomatske ofanzive na Beograd i Prištinu da prihvate takozvani francusko-njemački papir kao osnovu pregovora.

Sa Beogradom se razgovara o sankcijama protiv Rusije

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio:

„Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom.“

„Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo htjeli. To je dio razgovora i angažovanja prema Srbiji“, dodao je Borelj.

Vučić i Kurti sa različitim očekivanjima

Vučić je iz Minhena za medije potvrdio da je pozvan u Brisel, rekavši da nema namjeru da tamo ide „turistički“, već da ga zanima Zajednica srpskih opština.

Kurti je prije nekoliko dana za DW ponovio uzdržanost prema ZSO, navodeći da je formiranje te zajednice moguće samo paralelno sa srpskim priznanjem nezavisnosti Kosova.

Bonus video: