Kineski konzorcijum i vlada Republike Srpske potpisali ugovor o auto-putu

Dodik je ponovio da je namjera RS da od Banjaluke izgradi autoput do Bijeljine i Srbije

4199 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Konzorcijum kineskih kompanija i vlada Republike Srpske potpisali su danas ugovor vijedan 350 miliona maraka (180 miliona eura) o izgradnji dionice sjevernog auto-puta koji taj bosanskohercegovački entitet povezuje sa Srbijom.

"Kineska prekomorska inženjerska grupa", "Kineska grupa za građevinarstvo Tisju", uz pomoć Kineske banka za izgradnju, planiraće, graditi i finansirati 17 kilometara dionice Brčko - Bijeljina, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković na ceremoniji potpisivanja, prenio je Rojters.

Ovo je veliki dana za Republiku Srpsku,“ rekao je Višković.

Njena vlada se obratila kineskim investitorima pošto je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odbila da podrži projekat uz obrazloženje da nije od vitalnog značaja.

Višković je rekao da će kredit sa rokom otplate od 15 godina imati trogodišnji grejs period i petogodišnju garanciju.

On je dodao da finansiranje dionice auto-puta, koji je planiran da poveže Banjaluku sa Beogradom, ne uključuje porez na dodatu vrijednost.

Sjedište kineske firme koja će izvoditi radove na izgradnji auto-puta je u Varšavi, ali će biti premješteno u u Banjaluku, rekao je Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske", pišu „Nezavisne novine“.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da je zahvalan konzorcijumu kineskih kompanija što je spreman da sarađuje sa RS.

On je, kako pišu „Nezavisne,“ rekao da Kinezi nemaju politička uslovljavanja u saradnji i da je od velikog značaja prelazak kineske kompanije u RS.

On je ponovio da je namjera RS da od Banjaluke izgradi auto-put do Bijeljine i Srbije.

Dodik je rekao da je načelni dogovor da RS gradi auto-put kroz Brčko distrikt, ali da se još o tome pregovara zbog određenih zahtjeva bošnjačke strane. On očekuje da će u četiri do pet godina imati završenu trasu auto-puta.

Bonus video: