Kompanija Meta detektovala mrežu 'trolova' povezanih sa Srpskom naprednom strankom

"Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub, pored lokalnih medija kako bi stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci", navela je Meta

7674 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Meta skinula je sa svojih platformi u 2022. godini mrežu koordinisanog neautentičnog ponašanja povezanog sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), saopštila je ta kompanija.

Izvještaj Mete odnosi se na četvrti kvartal 2022. i u njemu se navode globalne akcije, koja je ta kompanija preduzela radi sprečavanja nedozvoljenih operacija.

U dijelu koji se odnosi na Srbiju, Meta je navela da je preduzela akciju protiv mreže koordinisanog neautentičnog ponašanja (CIB) u Srbiji, koja je, kako se navodi, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznatoj kao njen Internet tim, i državnim službenicima iz cijele Srbije.

"Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub, pored lokalnih medija kako bi stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci", navela je Meta.

Meta je navela i da je ta kompanija, u prethodnom izvještavanju o prijetnjama, ukazala na porast domaćih uticaja, koji su posebno zabrinjavajući kada kombinuju tehnike obmanjivanja sa stvarnom moći države.

"Tri CIB mreže koje smo uklonili prošlog kvartala — u Srbiji, Kubi i Boliviji — nastavile su ovaj trend i na neki način bile povezane sa vladama ili vladajućim partijama u svojim zemljama. Svaki je ciljao domaće stanovništvo da hvali vladu i kritikuje opoziciju", navela je kompanija.

Meta je precizirala da je u navedenom periodu uklonila 5.374 Fejsbuk naloga, 12 grupa i 100 naloga na Instagramu zbog kršenja politike protiv koordinisanog neautentičnog ponašanja.

"Ova mreža je nastala u Srbiji i prvenstveno je ciljala na domaću publiku u toj zemlji", navela je Meta.

Za razliku od tradicionalnih farmi trolova koje je kompanija detektovala tokom godina u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, a kojima su upravljali operateri koji rade u jednoj kancelariji ili skupu kancelarija, operacija Srbije se, kako se navodi, umjesto toga oslanjala na pojedince angažovane iz cijele Srbije.

Kompanija je navela i da su ljudi koji stoje iza ove aktivnosti koristili lažne naloge, od kojih su neki detektovani od strane Mete i onemogućeni prije istrage.

Oni su tim nalozima upravljali grupama, masovnim komentarima i "like" sadržajem, kako bi izgledali popularniji nego što su bili.

"Postavili su i originalne memove koji kritikuju opozicionare u Srbiji. Ova mreža je obično objavljivala na srpskom o vijestima i političkim događajima u regionu, prilagođavajući komentare svakom postu koji su pojačali. Izvan platformi društvenih medija, ova operacija je takođe aktivno komentarisala direktno na veb stranicama medija, u znak podrške vladi i njenim akcijama", navodi se u izveštaju.

Kompanija je ocijenila i da je mreža iz Srbije prvobitno koordinirala operaciju na više platofrmi i njene napore za objavljivanje putem samostalne veb aplikacije koja je omogućavala operaterima da komentarišu i objavljuju na različitim veb stranicama vijesti i prijavljuju se na društvene medije.

Takođe, Meta je navela, 2020. godine, nakon što je istražila savjet kolega sa Tvitera, uklonjena je i grupa lažnih naloga zbog kršenja Metinih smjernica protiv neželjene pošte i neautentičnog ponašanja.

"Na osnovu uvida koje smo stekli iz ovih ranijih istraga u kombinaciji sa daljim istraživanjem prijetnji, uspjeli smo da ih povežemo i otkrijemo širi obim ove aktivnosti širom interneta i pripišemo ovu CIB mrežu zaposlenima u Srpskoj naprednoj stranci, poznatoj kao njen Internet tim, i državnim službenicima iz cijele Srbije".

Kompanija je navela i da je cijela operacija plaćena najmanje 150.000 dolara, utrošenih na reklame na Fejsbuku i Instagramu.

SNS se nije javno izjašnjavala povodom navoda Mete.

Bonus video: