EU odobrila Srbiji grant od 610 miliona za igradnju brze pruge

Vučić je rekao da je grant EU najveći koji je ikad odobren Srbiji. Varhelji je istakao da izgradnja brze pruge Beograd-Niš može promijeniti realnost za građane juga Srbije, ali i cijelog regiona

4232 pregleda 6 komentar(a)
Vučić i Varhelji, Foto: BETAPHOTO
Vučić i Varhelji, Foto: BETAPHOTO

Evropska unija je danas odobrila Srbiji grant u vrijednosti od 610 miliona eura za izgradnju brze pruge koja će povezivati južnu Srbiju sa centralnom Evropom.

Grant je simbolično potpisan u vozu u prisustvu komesara EU za proširenje Olivera Varheljija, koji je rekao da ugovor pokazuje da Evropska unija ispunjava obećanje da će investirati u ekonomije zapadnog Balkana, prenio je Rojters.

Varhelji je istakao da izgradnja brze pruge Beograd-Niš može promijeniti realnost za građane juga Srbije, ali i cijelog regiona, kao i da se nada da će ojačati savezništvo sa EU, prenosi Beta.

"Izabrali smo ovaj projekat zato što mislimo da može da promijeni realnost na terenu, za građane Srbije i time cijelog regiona, zato što ovaj voz treba da donese nova radna mjesta i ulaganja u oblastima koje su najpotrebnije na jugu Srbije", izjavio je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rojters navodi da se ukupni troškovi izgradnje pruge od 208 kilometara procjenjuju na 2,7 milijardi eura.

Vučić je rekao da je grant EU najveći koji je ikad odobren Srbiji, koja je do sada od bloka dobila ukupno 420 miliona eura u grantovima.

„EU nam sada daje 610 miliona eura kao poklon,“ rekao je Vučić i dodao da će nova željeznička linija omogućiti putnicima da iz Niša stignu do Budmpešte za manje od pet sati.

On je rekao da će Srbija obezbijediti 525 miliona eura za taj projekat i da će uzeti kredite od 1,1 milijardu eura kod Evropske investicione banke, odnosno 550 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Varhelji je došao na ceremoniju potpisivanja u Beograd dan pošto se Vučić vratio iz Brisela gdje je prisustvovao razgovorima o planu Zapada za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su navodno pristali na sporazum ali su kazali da je potrebno još razgovora za njegovu primjenu.

Varhelji je nakon današnjeg potpisivanja ugovora rekao da će pruga biti "kičma glavne trgovinske rute" koja će Srbiju povezivati sa sjeverom, ali i sa zapadom ka Crnoj Gori i jugoistokom, sa Bugarskom, Sjevernom Makedonijom i Grčkom.

"To je osnovna infrastruktura koja treba svakom investitoru", rekao je Varhelji, dodajući da su povezanost, pouzdani izvori energije i radna snaga prvo što gledaju investitori kada biraju zemlju.

Izgradnja brze pruge je dio Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, rekao je Varhelji i podsjetio da je prilikom njegove prethodne posjete potpisan ugovor koji se tiče električne energije i da je EU doprinijela sa 150 miliona eura budžetu Srbije u cilju prevazilaženja energetske krize.

"Tu se naš posao ne završava jer ima još dosta posla da bude urađeno kako bismo Zapadni Balkan pretvorili u energetsku ulaznu tačku za Evropu, za nove izvore energije i nove rute", kazao je komesar.

On je dodao da je EU spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru i da čeka zapadnobalkanske partnere da odluče gdje da taj terminal bude postavljen.

"To su sve dobre vijesti, a dobre vijesti rijetko dolaze. Nadam se da ćemo ovim ojačati naše prisustvo i naše savezništvo jer mi jesmo saveznici i prijatelji, a prijatelji treba da čine mnogo više jedni za druge", rekao je Varhelji.

Bonus video: