SDA: Republika Srpska i Srbija nikada neće biti jedno, to će zauvijek ostati pusti snovi Dodika i istomišljenika

"Država BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastaviće svoje postojanje. Umjesto što se igra vatrom, Dodiku i onima koji ga podržavaju bi bilo pametnije da povedu računa o ljudskim pravima svih građana u tom entitetu, o pravu na upotrebu maternjeg jezika, obrazovanje i slično", ističe se u saopštenju
68 pregleda 19 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.09.2017. 17:21h

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i Srbija nikada neće biti jedno.

"To će zauvijek ostati samo pusti snovi (predsjednika RS) Milorada Dodika i njegovih istomišljenika s manifestacije koja je juče započela u Beogradu", navodi se u saopštenju.

Dodik je sinoć na otvaranju "Dana RS u Srbiji" u Narodnom pozorištu u Beogradu izjavio da "ne želi da se odrekne svojih snova da Srbija i Republika Srpska budu jedno u državnom, političkom i ekonomskom smislu".

"Granica između države Srbije i Bosne i Hercegovine će zauvijek ostati tamo gdje se sada nalazi i oni koji vole BiH nikada neće dopustiti da se ona pomjeri. RS može biti samo entitet u državi BiH u kojem pored Srba žive Bošnjaci, Hrvati i ostali i koji moraju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji tog entiteta", piše u saopštenju SDA.

Sve drugo, kako se navodi, predstavljalo bi rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i odvelo bi u nestanak Republiku Srpsku, koja je nastala tim sporazumom.

"Država BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastaviće svoje postojanje. Umjesto što se igra vatrom, Dodiku i onima koji ga podržavaju bi bilo pametnije da povedu računa o ljudskim pravima svih građana u tom entitetu, o pravu na upotrebu maternjeg jezika, obrazovanje i slično", ističe se u saopštenju.

Iz SDA su ocenili da je RS "teški dejtonski kompromis i posljedica agresije na BiH, etničkog čišćenja nesrba, masovnih zločina i genocida".

"To se nikada neće zaboraviti ni u Briselu, ni u Vašingtonu, a posebno se neće zaboraviti tamo gdje je najbitnije - u državi Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: