Uhapšeni hrvatski državljani zbog prenošenja radioaktivnog materijala na granici sa Srbijom

Osumnjičenima je određeno zadržavanje i biće saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru

4860 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Trojica hrvatskih državljana uhapšena su nakon što je kod njih na graničnom prelazu Bezdan kod Sombora pronađena glava gromobrana, javlja Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako je za list "Blic" potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, glava gromobrana pronađena je prilikom kontrole na graničnom prelazu Bezdan u prtljažniku automobila "audi", na izlazu iz Srbije.

Trojica hrvatskih državljana osumnjičeni su za krivično djelo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje i biće saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Lokalni portal SOinfo piše da su na prisustvo "ozbiljne količine" radioaktivnih materijala ukazali postavljeni senzori na graničnom prelazu.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije pisao, radioaktivni gromobrani postavljani su tokom šezdesetih godina prošlog vijeka širom Jugoslavije, kao najefikasnija zaštita od groma.

Kada je struka ukazala da je od ovakvih gromobrana više štete nego koristi, gromobrani su proglašeni za radioaktivne.

Prema podacima Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije iz 2018. godine, u Srbiji je bilo više od 700 radioaktivnih gromobrana koji do tada nisu bili uklonjeni sa objekata širom zemlje.

Bonus video: