YIHR Srbija podnijela 308 prijava: Ukloniti murale i grafite koji slave Ratka Mladića

"Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z"

4904 pregleda 5 komentar(a)
Mural Ratku Mladiću u Beogradu, Foto: Screenshot/Youtube
Mural Ratku Mladiću u Beogradu, Foto: Screenshot/Youtube

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) saopštila je da je danas podnijela 308 prijava komunalnim službama u deset gradova i opština u Srbiji sa zahtjevom da se uklone murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z. Komunalne službe lokalnih samouprava u Srbiji ne smiju biti inertne i selektivne u čišćenju javnih prostora već moraju ukloniti svaki vid neprimjernih sadržaja na osnovu prijava građana", ističe se u saopštenju YIHR Srbija.

Oni su dodali da je ukupno 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću, nastalo na osnovu informacija više od 120 građana širom Srbije koje su dobili tokom kampanje mapiranja murala od septembra do decembra 2022. godine pod nazivom "Da istina više ne kasni".

"Kako je 6. marta izvijestio Portal 021, nakon što su na prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i na gradskoj kući ispisani grafiti "Kosovo je Srbija", "Ne kapitulaciji" i "Aca prevara", gradska vlast Novog Sada naložila je uklanjanje grafita "Kosovo je Srbija" sa svih lokacija u ovom gradu. Postupanje komunalnih službi u vidu uklanjanja grafita po osnovu odluka o komunalnom redu, ne smije biti incident već pravilo", piše u saopštenju YIHR Srbija.

Oni su poručili i da je tokom posebne sjednice Narodne skupštine Srbije, 2. februara ove godine predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić) Vladimira Lazarevića, osuđenog za zločine protiv čovječnosti na Kosovu, nazvao "velikim srpskim herojem".

"Kao posljedica slavljenja ratnih zločinaca koja godinama dolazi od vrha države, niču na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i/ili ratne zločince. Tako je 7. marta oslikan mural u Ćupriji Nebojši Pavkoviću, koji je takođe osuđen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu", naveli su iz YIHR Srbija.

Oni su kazali i da se od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 nalazi na teritoriji grada Beograda, što kako dodaju pokazuje organizovani i masovni odgovor nasilničkih grupa na njihov zahtjev da se mural Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu ukloni.

"Zato posebno pozivamo komunalne službe grada Beograda i opštine Vračar da akciju čišćenja murala Mladiću simbolično počnu od ove raskrsnice, tako što će ukloniti i mural Ratku Mladiću i Dragoljubu Mihailoviću, jer njihovo postojanje odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje da li se u Srbiji poštuje zakon ili zločin", zaključuje se u saopštenju YIHR Srbija.

Bonus video: