Posljednja evropska „divlja rijeka“ postala nacionalni park

Proglašavanje albanske rijeke Vojuša i njenih pritoka nacionalnim parkom spriječiće gradnju hidroelektrana

16070 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Albanska vlada je proglasila rijeku Vojuša (Vjosa) u južnom dijelu zemlje za nacionalni park. To je pobjeda zaštitnika životne sredine koji se godinama bore protiv planova za izgradnju hidroelektrana duž plovnog puta.

Ekolozi i naučnici su Vojušu nazvali posljednja velika „divlja” rijeka u Evropi, jer teče neprekidno 270 kilometara od Grčke preko južne Albanije do Jadranskog mora, bez brana i hidroelektrana.

Oni kažu da u toj rijeci živi oko hiljadu vrsta, uključujući kritično ugroženu evropsku jegulju i ugrožene endemske biljne vrste. Proglašavanje Vojuše i njenih pritoka nacionalnim parkom spriječiće gradnju.

Povezani članci

04. Jun 2021.

Naučnici brane albanski „dragulj”

Albanski premijer Edi Rama je rekao da će se od početnog budžeta od 80 miliona dolara izgraditi nove fabrike kako bi se spriječilo izlivanje otpadnih voda u rijeku, prenosi Rojters.

„Danas smo zauvijek zaštitili posljednju divlju rijeku u Evropi,“ rekao je Rama na ceremoniji u gradu Tepelena, oko 215 kilometara od Tirane.

„Ne zaboravimo da će ovaj park imati 12.700 hektara zemlje i da je to ogromni park koji presijeca cijelu zemlju“.

Albanija većinu električne struje proizvodi iz hidroenergije i bila je planirala da izgradi 30 elektrana duž rijeke kako bi zadovoljila rastuću potrebu za strujom.

„Ovo je istorijski trenutak za Vojušu...Vojuša će konačno teći slobodno zauvijek,“ objavila je na svom Fejsbuk nalogu nevladina organizacija EcoAlbania, koja je prednjačila u 10-godišnjoj borbi za spas rijeke.

Bonus video: