Tači: Imamo nacionalni konsenzus za dijalog sa Beogradom

Govoreći na okruglom stolu na temu "Budućnost dijaloga Kosovo-Srbija", predsjednik Kosova je rekao da je dijalog jedini način da se riješe sve nesuglasice, da se izbjegne sukob i da se potvrdi posvećenost stabilnom miru na Kosovu i u regionu
1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2017. 19:28h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da postoji nacionalni konsenzus da se okonča proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Govoreći na okruglom stolu na temu "Budućnost dijaloga Kosovo-Srbija", koji je organizovao Demokratski institut Kosova (KDI), Tači je rekao da je dijalog jedini način da se riješe sve nesuglasice, da se izbjegne sukob i da se potvrdi posvećenost stabilnom miru na Kosovu i u regionu.

Tači je rekao da je nasuprot izazova kojih je bilo u procesu dijaloga i izazova koji su ostali u sprovođenju postignutih dogovora, postignuto da se izgradi povjerenje u taj proces.

Predsjednik Kosova je istakao da je sada vrijeme da cijeli proces dobije drugi kvalitet i da rade na tome da uspješno zaključe taj proces.

Prema njegovom mišljenju, to je u interesu Kosova, regiona i širem interesu, dodajući da je ohrabrujuće što su za tako nešto opredijeljeni svi, sve političke partije.

"Dakle, imamo pun konsenzus u potreba za dijalogom. S toga, ja sam sada objavio moju inicijativu za formiranje Grupe jedinstva kako bismo zajedno radili na zaključivanju ovog procesa", dodao je on.

Predsjednik Tači je rekao da će se Grupa jedinstva sastojati od predstavnika državnih institucija Kosova, dakle Predsjedništva, Vlade i Skupštine u kojima su zastupljene sve parlamentarne političke partije.

"Osim toga, bitnu ulogu u okviru rada Grupe jedinstva igraće i predstavnici civilnog društva, akademija, mediji i bilo ko, ko smatra da može dati doprinos ovom procesu", istakao je on.

Prema njemu to će garantovani javni konsenzus u dijalogu, ali i potrebnu ekspertizu za dijalog.

"Naravno, ja sam tražio da u zaključnoj fazi tog procesa imamo i direktu zastupljenost SAD-a. Koristi iz ovog stabilnog mira na Balkanu su i za cijeli kontinent", rekao je on.

Tači je na kraju kazao da je "Kosovo dokazalo svoju posvećenost boljoj budućnosti za našu državu, za naše građane, ali i za građane regiona".

Tači: Intenzivirati kampanju za transformaciju BSK u Oružane snage Kosova

Predsednik Kosova izjavio je večeras i da kosovske institucije treba da intenziviraju kampanju i završe sa svim pripremama za okončanje procesa transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova.

Tači je rekao da okončanje transformacije BSK u Oružane snage ostaje jedan od prioriteta državnih institucija Kosova.

Tači je od Vlade Kosova zatražio intenziviranje sveobuhvatne kampanje i konkretnog rada na terenu kako bi se svim zajednicama na Kosovu pojasnio taj proces.

On je izrazio uvjerenje da će se na kraju procesa obezbijediti saglasnost i podrška svih zajednica osnivanju Oružanih snaga Kosova.

"To će biti multietničke, profesionalne snage po NATO standardima, koje će doprinijeti miru na Kosovu, u regionu i svijetu", rekao je kosovski predsjednik.

Bonus video: