Eskobar pozdravio dogovor lidera Srbije i Kosova: Ovo otvara vrata eurointegracijama

Eskobar je čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju "na konstruktivnosti" i dodao da će SAD pružati političku i ekonomsku pomoć stranama u procesu implementacije sporazuma

15790 pregleda 10 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je u Ohridu dogovor lidera Srbije i Kosova o primjeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ocijenivši da će pozitivno uticati na evropske integracije dvije strane.

"Čestitam objema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor. Ovo otvara vrata eurointegracijama dvije zemlje, ali i regionu da uđe u novu eru mira. Cijenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege", rekao je Eskobar novinarima u Ohridu, po okončanju 11-časovne runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Eskobar je čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju "na konstruktivnosti" i dodao da će SAD pružati političku i ekonomsku pomoć stranama u procesu implementacije sporazuma.

On je pohvalio i domaćina, Sjevernu Makedoniju, rekavši da je današnja runda dijaloga u Ohridu pokazala da je Skoplje "pouzdan partner SAD i Evropske unije u postizanju regionalne stabilnosti".

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Ohridu da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić je rekao da je sa Kurtijem postigao dogovor o nekoliko tačaka za primjenu tog sporazuma, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali ne i tačka četiri, koja se odnosi na članstvo Kosova u UN.

Bonus video: