Vučić: Nisam potpisao jer neću da pravim međunarodno-pravne sporazume sa Kosovom

Vučić je rekao da Srbija nije potpisala ni sporazum ni aneks, ali da je "spremna da radi na impelmentaciji do svojih crvenih linija"

16773 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da nije potpisao Implementacioni aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume sa Prištinom.

"Nisam potpisao zbog nekoliko stvari. Srbija je međunarodno-pravno priznata država, a ono što oni zovu Republika Kosovo za mene nije. Zbog toga ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Republikom Kosovo", kazao je Vučić, dan poslije cjelodnevne runde dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu.

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao i da su njegove izjave, budući da je predsjednik države obavezujuće, i da zato "pažljivo vodi računa o svakoj riječi koju izgovara".

"Naravno, u formalno-pravnom smislu, teško ćete pokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja poslije svakog samita za svaki slučaj nedvosmisleno govorim o našim crvenim linijama, koje znače da nećemo da priznamo kosovsku nezavisnost ni da prihvatimo članstvo Kosova u UN", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija nije potpisala ni sporazum ni aneks, ali da je "spremna da radi na impelmentaciji do svojih crvenih linija".

Ukazao je da Srbija "više ne zavisi samo od prištinske dobre volje", već i od onoga koliko je Beograd "spreman da uradi određene stvari".

"Uvijek sam govorio da prihvatamo koncept, da ćemo raditi na implementaciji, da smo spremni na mnogo više nego Priština koja je spremna da potpiše jer bi odatle proistekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću. O tome i te kako vodimo računa, kada ponavljam određene stvari kao papagaj, to ne radim zato što sam glup, nego zato što dobro znam šta radim", kazao je Vučić.

On je rekao da je u vezi sa pitanjem nestalih osoba juče u Ohridu prihvatio "sve dodatne zahtjeve Prištine osim jednog".

"Nismo mogli da prihvatimo termin prisilni nestanak, jer bi iz toga proistekle obaveze Srbije u pogledu plaćanja ratne odštete Kosovu", kazao je.