SAD pozdravile dogovor Srbije i Kosova u Ohridu

"Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju

3261 pregleda 3 komentar(a)
Blinken, Foto: REUTERS
Blinken, Foto: REUTERS

Sjedinjene Države pozdravljalju dogovor koji su Kosovo i Srbija postigli u Ohridu uz posredovanje EU o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, saopštio je sinoć Stejt department.

"Pohvaljujemo predsednika Srbije i premijera Kosova na njihovom liderstvu u postizanju sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju će obezbijediti znatne šanse za građane obje zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

U saopštenju se dodaje da će SAD i dalje biti aktivno angažovane, u saradnji sa partnerima iz EU "da podrže Kosovo i Srbiju na njihovom radu na implementaciji da bi ostvarili predvidljive i mirne odnose".

"Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se Evropskoj uniji zahvaljuje na posredovanju u pregovorima, a Vladi Sjeverne Makedonije što je bila domaćin i podržala finalizaciju sporazuma.

Blinken je na svom Tviter nalogu naveo takođe da pozdravlja postizanje sporazuma. Dodao je da su SAD ponosne što podržavaju sporazum i da ostaju "posvećene unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija".

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je u subotu u Ohridu, poslije gotovo 12 sati.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Borelj izjavio je u subotu uveče u Ohridu, poslije sastanka sa Vučićem i Kurtijem, da su dvije strane konačno, poslije 12 sati, postigle dogovor kako da se sprovede sporazum koje su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu.