Debakl SNSD u tri čina: Vučić okreće leđa Dodiku?

Dok se čeka rasplet događaja oko sudbine skupštinske većine koja je zatražila opoziv pa doživjela politički fijasko, mnogi takav politički rasplet u Semberiji vide kao nešto što bi uskoro moglo da se prelije na čitavu Republiku Srpsku

11125 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Dodikov SNSD pretrpio je politički debakl u Bijeljini. To neki vide kao početak slabljenja te stranke. Istovremeno, sve više se priča o Jeleni Trivić kao novom lideru opozicije. Ona navodno ima podršku Aleksandra Vučića.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), doživio je proteklog vikenda težak poraz u Bijeljini, gdje je aktuelni gradonačelnik Ljubiša Petrović iz Srpske demokratske stranke (SDS) preživio opoziv koji su pokrenule partije okupljene oko SNSD u tom gradu. Dok se čeka rasplet događaja oko sudbine skupštinske većine koja je zatražila opoziv pa doživjela politički fijasko, mnogi takav politički rasplet u Semberiji vide kao nešto što bi uskoro moglo da se prelije na čitavu Republiku Srpsku.

„Vidimo se u Banjaluci. Kad polome zube i kad opoziv ne uspije, uzeću zastavu Republike Srpske, zastavu Grada Bijeljine i zastavu SDS. Ići ću pješke od Bijeljine kroz Brčko, Šamac, Modriču, Doboj i druge opštine, zajedno sa narodom, ka Banjaluci. A tamo ćemo se vidjeti CIK-predsjedniče“, rekao je Petrović, nakon što je skupštinska većina u Bijeljini sa SNSD na čelu krenula u njegov opoziv.

Prvi čin

Gubitak Banjaluke i Bijeljine, lider SNSD Milorad Dodik ni na prošlim lokalnim izborima nije oprostio stranačkim prvacima koji su bili najistureniji. Zbog toga je članstvom u stranci „platio“ i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Opozicija je jedva dočekala takav slom u Bijeljini, kako bi pokrila katastrofalne rezultate prethodnih godina na svim nivoima vlasti.

„Ogromna razlika od 17.000 glasova u Bijeljini pokazuje da ovo nije lokalni incident, već da je to kolaps politike SNSD i njihove koalicije, ali i lični debakl Milorada Dodika“, ocjenjuje potpredsjednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak. On ujedno ističe da je to jasna poruka da narod želi promjene i poziva opoziciju da „povede narod do konačne pobjede“.

„Konačna pobjeda“ je daleko, smatraju analitičari, iako se svi slažu da je SNSD u Bijeljini doživio potpuni debakl. Ako vrh SNSD preduzme radikalne korake, stiša animozitete u gradskom odboru stranke i preispita koalicione odnose, to možda može da ih učini jačim nego što su ikada bili na prostoru Bijeljine.

„Jer, SNSD je u Bijeljini gubio godinama, ne samo zato što je SDS bio jak, nego što je gradski odbor SNSD bio slab. Tome bi trebalo dodati da su veći animoziteti bili unutar SNSD, nego između SNSD i SDS. A to je bilo pogubno za SNSD“, kaže profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić ističući i da se jedino odstranjivanjem tog „bolesnog tkiva“ može osigurati da SNSD opstane u Semberiji.

„U suprotnom, s daljim rastom animoziteta, budućnost SNSD na prostoru Bijeljine nije svijetla“, smatra Ćeranić. On ujedno smatra da teško može da dođe do prelivanja tog gubitka u Semberiji na nivo čitave RS, jer opozicija nema igrače koji bi mogli da se, „vojnički rečeno, probiju u prvi ešalon“.

Drugi čin

Profesor Ćeranić ujedno ukazuje da je još uvijek rano govoriti da li će političke rezove u Bijeljini da pravi čovek koji je od dva poslanika političkom trgovinom došao do apsolutne vlasti.

Dio političke javnosti smatra da je upravo taj dio o simbiozi sa vlastima u Srbiji došao do tačke pucanja – gdje su odnosi Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, još od njegovog dolaska na vlast, bili samo saradnja ispunjena političkom realnošću u Republici Srpskoj. Ako se u taj kontekst stave i nezvanične informacije da Jelena Trivić formira stranku koja bi bila spona sa aktuelnom vlašću u Srbiji, onda bi smanjena podrška Dodiku od strane Vučića, smatra se, bila politička realnost.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, najavio je prije dva dana sličan scenario: „Informacije koje dobijam od agencija govore da se Vučić okreće Jeleni Trivić i vidjećete šta će se dogoditi u narednom periodu. Ova vlast se zarobila na čelu sa Dodikom. To nisu nimalo sjajne vijesti za Dodika“, rekao je Helez za Face TV, navodeći da se na taj način pokušava da se zaobiđe zvanična politika u RS i da se snažnije igra na opoziciju.

Jelenu Trivić smo pitali za komentar i o mogućem formiranju partije, ali o tome, kao i o tvrdnjama koje dolaze iz Ministarstva odbrane BiH, nismo međutim dobili nikakav odgovor.

Demantujući Heleza, Dodik kaže da ima odlične odnose sa Vučićem i da se tu radi o političkom spinovanju: „Namjera Heleza i njegovih da oko toga diskutuju kao veliki znalci, apsolutno govori o željama da ovdje dobiju svoje partnere i da određuju šta će biti u BiH“, rekao je Dodik.

Treći čin

Što se tiče medijskih najava da Trivić kreće u formiranje stranke i novog političkog bloka, profesor Dimitrije Ćeranić smatra da bi u tim političkim uslovima to moglo da ima i kontraefekat, jer bi se mnoga pitanja otvorila.

„Postavilo bi se pitanje odakle Jeleni Trivić milion-dva maraka za osnivanje partije. Ako se kaže da je novac od bliskih ljudi, onda se može reći da je to nagovještaj tajkunske politike. Ako je od Vučića, onda bi se to moglo smatrati kao udar na RS. A ako bi došao od stranaca, onda je to strana agentura“, kaže Ćeranić, zaključujući da bi, bez jasnih odgovora to, mogao da bude „šamar u startu"

„Pratićemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu“, rekla je Jelena Trivić u izbornoj noći, proglašavajući pobjedu nad Dodikom prije objavljivanja zvaničnih rezultata. Rezultat se kasnije u toku noći okrenuo međutim u korist Dodika.

„Nacionalna politika“ bi mogla da bude ono što se sada pokušava da se podigne u Srbiji kroz Vučićev „Narodni pokret za Srbiju“, preko kojeg će se tražiti snažniji partneri u RS, kažu naši izvori iz opozicionog bloka u tom entitetu BiH. Sigurni su da će najjača tačka saradnje biti upravo u novoj partiji sa Jelenom Trivić na čelu, a s obzirom i na podršku na proteklim izborima koja je stizala iz Srbije – iako je bila upakovana u političku korektnost i „podršku svim kandidatima“.