Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj: Nadbiskup nije iskazao empatiju prema žrtvama seksualnog zlostavljanja

"Saosjećanje se može samo očekivati i priželjkivati i ne može se nametnuti, a njegov izostanak sankcionisati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obavješten”, zaključuje Nuncijatura

6247 pregleda 0 komentar(a)
Đuro Hranić, Foto: Printscreen YouTube
Đuro Hranić, Foto: Printscreen YouTube

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj je danas saopštila da đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je, prema prijavi, počinio jedan sveštenik Katoličke crkve.

Apostolska nuncijatura je u saopštenju odgovorila na Hranićev istup povodom javnih optužbi da je zataškavao da je jedan župnik u Sotinu, koji je u međuvremenu umro, godinama seksualno zlostavljao djevojčice.

U saopštenju se navodi da je nadbiskup Đuro Hranić formalno poštovao crkvene propise koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

Apostolska nuncijatura ponovila je da žrtve moraju biti u središtu i da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se rasvijetle činjenice.

Sada propisi, međutim, ostavljaju biskupu diskreciono pravo na tu odluku.

"Nažalost, više vjerujući samoodbrani župnika, nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare", konstatuje se u saopštenju.

Nuncijatura podsjeća da se papa Franja još 2015. izvinio onima koji su pretrpjeli zlostavljanje klera, rekavši: "Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše porodice prijavili zlostavljanje, a niko vas nije čuo ili vam nije vjerovao".

"To želi da čini i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimerenom ponašanju pokojnog sveštenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti", navodi se u saopštenju Nuncijatire.

O mogućim mjerama protiv nadbiskupa Hranića, u saopštenju se kaže da je njegovo postupanje, bar zasad, bilo u okviru crkvenih propisa.

"Saosjećanje se može samo očekivati i priželjkivati i ne može se nametnuti, a njegov izostanak sankcionisati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obavješten”, zaključuje Nuncijatura.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nedavno je na konferenciji za novinare odbacio optužbe da je prikrivao slučaj sveštenika u Sotinu Zlatka Rajčevca koga je majka jedne od maloljetnih žrtava prijavila za seksualno zlostavljanje.

On je kazao da je taj slučaj prijavio tužilaštvu, ali da župnika nije premjestio iz Sotina, jer je, kako je rekao, tada "već bio star i bolestan" i da bi mu se "srušio cijeli svijet". Hranić je dodao da je župnik umro 2021. i da je svaka dalja istraga prestala.

Bonus video: