U nedjelju u Prištini "Marš za pravdu" u znak podrške optuženim liderima OVK

U ponedeljak pred Specijalnim sudom u Hagu počinje suđenje Hašimu Tačiju, Kadri Veseljiu, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiu, optuženima za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

4020 pregleda 3 komentar(a)
Priština, Foto: REUTERS
Priština, Foto: REUTERS

U Prištini će u nedelju, biti roganizovan "Marš za pravdu" u znak podrške optuženim liderima OVK kojima u ponedeljak, 3. aprila, počinje suđenje u Specijalnom sudu u Hagu.

U ponedeljak pred Specijalnim sudom u Hagu počinje suđenje Hašimu Tačiju, Kadri Veseljiu, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiu, optuženima za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Organizatori marša, iz platforme "Sloboda ima ime", Eliza Hodža i Ismailj Tašoli, pozvali su sve građane Kosova da dođu na marš.

Hodža, poslanica Demokratske partije Kosova u Skupštini Kosova, pozvala je građane da zajedno marširaju "za one koji su nekada marširali ka slobodi".

"Istina o ratu OVK je istina svakog od nas, to je istina države Kosovo. (...) Pozivamo vas da se nađemo 2. aprila od 14 časova na trgu 'Zahir Pajaziti' i krenemo ka trgu 'Skenderbeg' ", rekla je Hodža danas na konferenciji za novinare.

Zahvalila je svima koji su podržali marš i solidarišu se s bivšim liderima OVK, pritvorenim u Hagu.

"Ova bezrezervna podrška pokazuje težinu i potrebu da branimo našu najslavniju istoriju, koja je danas ugrožena novim tumačenjima. Vjerujemo u pravdu bez alternative, sa nadom da ona nikada neće biti instrumentalizovana politikom", rekla je Hodža.

Analitičar i jedan od kreatora platforme, Ismailj Tašoli je ocijenio da je "istina borbe OVK za slobodu istina Kosova, koju svi moraju da štite".

"Naša je građanska misija i cilj da predano štitimo naše dostojanstvo i prava, u ovom slučaju Oslobodilačku vojsku Kosova, njeno istorijsko nasleđe i našu herojsku borbu", rekao je on.

Ocijenio je da je OVK vodila "nametnuti i pravedan rat za zaštitu života ljudi, imovine i za slobodu Kosova".

"Ovu istinu svi moramo sačuvati, jer je to istina... o jučerašnjem, današnjem i sjutrašnjem Kosovu", naveo je Tašoli.

Poziv za organizovanje marša podržale su sve političke stranke na Kosovu.