Hrvatski nadbiskup se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika

Hranić je rekao da je zanemario stanje i patnje onih koje je trebalo da čuva i štiti

4408 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika Katoličke crkve u Hrvatskoj.

„Ovom izjavom izvinjavam se žrtvama sveštenika (Zlatka) Rajčevca, njihovim porodicama, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz preduzete mjere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, dotičnog osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage“, naveo je Hranić u izjavi koju su prenijeli mediji.

On je dodao da je „nažalost tek ovih dana, slušajući javno svjedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opšte javnosti, preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodom“, uvidio koliko je velik propust i grešku učinio vodeći brigu o svešteniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od njega tražile.

Time je, kako je rekao, zanemario stanje i patnje onih koje je trebalo da čuva i štiti.

„Priznajem to i s osjećajem duboke postiđenosti izričem svoje kajanje“, istakao je nadbiskup.

On je kazao da razumije da je kod osoba koje su tražile pomoć nestalo povjerenje, ali da „ponizno moli sve one koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane crkvenih osoba da se ne boje slučajeve da prijave Nadbiskupijskoj komisiji za zaštitu maloljetnika, kao i policiji, da bi se zaustavilo i iskorijenilo ovo teško zlo“.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj prije tri dana je kritikovala Hranića, jer nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je, prema prijavi, počinio sveštenik. Oni su u saopštenu naveli da je nadbiskup Hranić više vjerovao samoodbrani župnika nego prijavi majke jedne od žrtava. Poručili su da u središtu moraju da budu žrtve i da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se rasvijetle činjenice.

Reakcija Nuncijature je uslijedila pošto je Hranić održao konferenciju za novinare povodom javnih optužbi da je zataškavao da je župnik u Sotinu, koji je u međuvremenu umro, godinama seksualno zlostavljao djevojčice. Nadbiskup đakovačko-osječki je kazao da je taj slučaj prijavio tužilaštvu, ali da župnika nije premjestio iz Sotina, jer je, kako je rekao, tada „već bio star i bolestan“ i „srušio bi mu se cijeli svijet“.

Hranić je dodao da je župnik umro 2021. i da je svaka dalja istraga prestala.

Bonus video: