Vučić: Ukidanje radnih dozvola osnova ekonomske saradnje zemalja Otvorenog Balkana

Najveća prepreka na Zapadnom Balkanu je što kamioni sa robom 70 odsto vremena provedu na granici, a 30 odsto voze, na tome ćemo morati da radimo", dodao je predsjednik Srbije

5269 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Veroni da uskoro očekuje ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to osnova ekonomske saradnje uključenih zemalja.

"Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas", rekao je on u Veroni gdje se u okviru inicijative Otvoreni Balkan sastao s premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom. Oni su posjetili Međunarodni sajam vina VINITALY 2023.

"Razgovarali smo o mnogo važnih pitanja kako bismo pripremili sve prije početka ljetnje sezone. Razgovarali smo i o bezbjednosti hrane i usaglašavanju elektronskih karata, prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak narednih mjeseci po tom pitanju", rekao je Vučić novinarima.

Srbija je, dodao je, povećala uvoz i trgovinsku razmjenu sa Sjevernom Makedonijom za oko 50 odsto u poslednje tri godine.

Najveća prepreka na Zapadnom Balkanu je što kamioni sa robom 70 odsto vremena provedu na granici, a 30 odsto voze, na tome ćemo morati da radimo", dodao je predsjednik Srbije.

On je na pitanje novinarke da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka između Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu rekao da lideri dve države vode "odgovornu politiku".

"Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dvije zemlje. Bitno je da se građani tih zemalja osjećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vrijeđajući nekoga", rekao je Vučić i dodao da vjeruje u buduće prijateljstvo između srpskog i albanskog naroda.

Bonus video: