Tači negirao krivicu, tužilac tvrdi da će dokaziti da je kriv, protest ispred suda u Hagu

Počelo suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)

13302 pregleda 1 komentar(a)
Tači u Hagu, Foto: Reuters
Tači u Hagu, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači izjasnio se da nije kriv po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na suđenju u specijalnom sudu u Hagu, objavio je Rojters.

Suđenje Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju počelo je danas, a i preostala tri komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izjasnila su se da nisu krivi.

"Razumijem optužnicu i u potpunosti nisam kriv", rekao je 54-godišnji Tači na sudu.

Rojters navodi i da je Tači poslije dvije godine u pritvoru izgledao blijedo.

Povezani članci

03. April 2023.

Za šta je optužen Hašim Tači pred sudom u Hagu

S druge strane, tužioci u Hagu su u uvodnoj riječi tvrdili da će dokazati da su Tači i preostala trojica optuženih krivi za zločine na Kosovu i Albaniji 1998-99.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting rekao je da će dokazati da su optuženi, kao lideri Glavnog štaba OVK, "usvojili i primijenili politiku uzimanja za metu svih koje su smatrali protivnicima", prenosi N1.

"Ti 'protivnici' bili su ne samo Srbi i Romi, nego i Albanci koje su optuženi proglasili kolaborantima samo zato što su bili povezani sa srpskim vlastima ili zato što su podržavali Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove", naveo je Vajting.

Hašim Tači
foto: Reuters

Iznošenje uvodnih izlaganja zakazano je do 5. aprila, dok će izvođenje dokaza početi 11. aprila 2023.

Pomenuta četvorica optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine. Tužilaštvo je do sada identifikovalo 312 svjedoka.

Optužnica uključuje navode o protivpravnom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i ubistvu, zločinima protiv čovečnosti, kako i odgovornost za nestanak i progone ljudi.

Tači je bio politički lider OVK prije i tokom rata na Kosovu 1998/99, Veselji je bio šef obavještajne službe OVK, Krasnići portparol OVK, a Selimi član Generalštaba OVK.

N1 navodi da su se na protestu mogli vidjeti transparenti na kojima piše da je "sud politički", da je "OVK vodila oslobodilačku borbu", da ne treba "izjednačavati žrtve sa kriminalcima", kao i drugi slični slogani.

Bonus video: