Tužilac: Tači i Veselji u ljeto 1998. lično odveli dvojicu od 102 ubijena pritvorenika

"Dokazi će pokazati da su, od aprila 1998. do avgusta 1999, pripadnici OVK, pod komandom i kontrolom optuženih, nezakonito lišili slobode stotine ljudi" u više od 40 pritvora OVK širom Kosova i na dvije lokacije u Albaniji, rekao je, u nastavku uvodne riječi, tužilac Paće

10922 pregleda 3 komentar(a)
Tači na suđenju u Hagu, Foto: REUTERS
Tači na suđenju u Hagu, Foto: REUTERS

Tužioci na haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, precizirali su danas da je OVK 1998-99, nezakonito lišila slobode i zlostavljala "na stotine" osoba i ubila "najmanje 102 lica".

Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Kao jedan od dokaza da su optuženi bili lično umiješani u zločine, tužilac Džejms Paće naveo je da su "u junu 1998. Tači i Veselji lično, u prisustvu Seljimija, odveli dvojicu pritvorenika u smjeru Glavnog štaba OVK. Ti pritvorenici nikada više nisu viđeni živi".

"Dokazi će pokazati da su, od aprila 1998. do avgusta 1999, pripadnici OVK, pod komandom i kontrolom optuženih, nezakonito lišili slobode stotine ljudi" u više od 40 pritvora OVK širom Kosova i na dvije lokacije u Albaniji, rekao je, u nastavku uvodne riječi, tužilac Paće.

On je istakao da je, po optužnici, tada zabilježeno najmanje "440 pritvaranja, s tim da su neke osobe bile premještane i pritvarane na više lokacija".

"Najmanje 102 žrtve nikada nisu izašle žive i brutalno su ubijene zato što ih je OVK smatrala protivnicima", naglasio je tužilac Paće.

Među pritvorenim "protivnicima" OVK bili su, po tužiocu, Srbi, Romi, Bošnjaci, Crnogorci i, većinom, Albanci koje je OVK smatrala "kolaborantima", "špijunima" i "izdajnicima".

"Među tim žrtvama bili su šumari, ratari, novinari, ljudi u državnoj službi, učitelji i drugi. Mnogi su bili pristalice Demokratskog saveza Kosova ili jednostavno nisu podržavali OVK. Neki su prethodno bili i pripadnici OVK ili srpskih snaga", kazao je zastupnik optužbe.

Paće je naglasio je da pritvorenici nisu učestvovali u neprijateljstvima između OVK i srpskih snaga.

Tužilac je istakao da zločini iz optužnice "nisu nepovezani".

"Dokazaćemo da su zločini počinjeni po istom obrascu i sistematski, da su bili rašireni kao dio napada na protivnike OVK", naglasio je Paće.

Tužilac je, kao primjere, naveo da su zločini počinjeni u pritvorima OVK u Jablanici, Prizrenu, Zlašu, Klečki, Mališevu, Drenici i na drugim lokacijama.

Pripadnici OVK pritvorenike su držali pod nehumanim uslovima, prebijali metalnim i bejzbol palicama, lomeći im kosti, mučili su ih strujom, pržili cigaretama i zlostavljali na druge načine, opisao je Paće.

U prizrenskom pritvoru, po tužiocu, dvojicu pritvorenika su pripadnici OVK prinudili da seksualno opšte, a jednog su, "kad je tražio vodu, prisilili da pije razređivač".

Na kraju današnjeg zasjedanja, uvodnu riječ je dao i Sajmon Loz, zastupnik 140 žrtava kojima je sud odobrio učešće u procesu.

Loz je upozorio da "neki na Kosovu" i dalje žrtve nazivaju "izdajnicima" i "mrskim ljudima" samo zato što žele pravdu.

"Žrtve koje mi zastupamo kategorično odbijaju takve etikete...Zadovoljenje pravde nije nepatriotsko, ali takve etikete bole", podvukao je Loz.

Kazao je i da su neke žrtve uplašene jer znaju da su svjedoci u drugim procesima bili ubijeni.

Žrtve koje će učestvovati u procesu, neke i kao svedoci, međutim, po Lozovim riječima, neće ustuknuti.

Suđenje Tačiju i trojici saoptuženih biće nastavljeno sjutra, uvodnim riječima njihovih branilaca.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom. Identitet još 25 žrtava biće objelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

To su ponovili i jutros na početku suđenja.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana vijeća Kosova, više puta je odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Čarla Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Bonus video: