PREDSJEDNIK SRBIJE PODRŽAVA ULAZAK SRPSKE ISTE U VLADU KOSOVA

Vučić: Osjetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lijepo neće da se dogodi

Kako kaže, u zavisnosti od odnosa prema Kosovu Srbija će imati sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, već i budućnost
86 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2017. 18:44h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije da su Kosovo i Metohija suština političke sadašnjosti i budućnosti Srbije, prenosi B92.

Osim toga, Vučić je naveo i da podržava Srpsku listu u tome što su ušli u kosovsku vladu.

Kako kaže, u zavisnosti od odnosa prema Kosovu Srbija će imati sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, već i budućnost.

"Od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je insitutcionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, kroz koncentrične krugove, ozbiljan, odgovoran, da imamo jasne ciljeve, inkluzivan i tolerantan", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Srbija po pitanju Kosova do sada samo govorila ono što ne želi, kao što je da prizna nezavisnost, a da politiku nije imala.

On je istakao i da će biti objavljen Izvještaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji u kojem će biti predstavljeni rezultati iz prethodne tri godine, kao i svi potezi koje je Srbija kao država napravila od 1998. godine po pitanju Kosova.

“Kada prođete kroz to možete da vidite koliko je komplikovana naša moderna istorija, koliko je tu promašaja“, rekao je Vučić, prenosi B92.

Kako je rekao, pitanje politike nije pitanje kleveta ni uvreda. Dodao je i da je došao da pokaže zašto je srećan i ponosan.

“Nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima. Srbiju nikad nijesam unizio, obezbjedio sam da Srbi na KiM žive nešto lakše i da u ove četiri godine nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima“, rekao je on.

Vučić je naveo i da po prvi put nema dramatičnog pada u broju Srba na KiM.

“Ljudi u Srbiji to treba da znaju. A ne, sjede po kafićima u Beogradu ili Novom Sadu ubrljani od pjene od kapućina ili piva, a onda sole nekom pamet o KiM. Danas se glas Srbije ponovo čuje“, rekao je on.

Predsjednik Srbije je naveo i da kada je došlo do izmještanja razgovara o Kosovu iz UN u EU, da je Srbija morala da “počne da se bori ispočetka“.

“Uspjeli smo teškim pregovorima. Da li iko od vas misli da je ikad bilo lijepo kad sjednem sa Tačijem, Mogerini, Ketrin Ešton? Nikada nijednog lepog trenutka se ne sjećam. Već imam Pavlovljev refleks, osjetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lijepo neće da se dogodi“, naveo je on.

Kako je rekao, obraća se naciji i da bi objasnio odluke Srpske liste, čiji predstavnici su izloženi “stalnim napadima“.