Dodikove prijetnje secesijom su neprihvatljive

Ministar spoljnih poslova Švedske upozorio da potezi vlasti Republike Srpske prijete da podriju napredak BiH ka članstvu u EU

9335 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Dodik na proslavi Dana RS 9. januara, Foto: Rojters
Dodik na proslavi Dana RS 9. januara, Foto: Rojters

Evropska unija juče je uputila upozorenje povodom secesionističkih prijetnji Republike Srpske (RS) i zakona koji ograničavaju medijske slobode i LGBT prava koji bi mogli podriti napredak Bosne i Hercegovine (BiH) ka pridruživanju 27-članom bloku.

BiH je sredinom decembra dobila status kandidata za pridruživanje EU i ta odluka je podstaknuta strahovima da bi se nestabilnost koju je stvorio rat u Ukrajini mogla proširiti na zapadni Balkan.

”Obnovljene prijetnje secesijom koje dolaze iz Republike Srpske su neprihvatljive, neosnovane i doprinose atmosferi nepovjerenja i napetosti u vrijeme krize u Evropi kada je potrebna stabilnost i saradnja”, rekao je novinarima u Sarajevu Tobijas Bilstrem, ministar spoljnih poslova Švedske, koja trenutno predsjedava EU.

Agencija Rojters podsjeća da su nade BiH za članstvo u EU porasle kada je formirana nacionalna vlada nakon opštih izbora u oktobru, obećavajući da će primijeniti reforme koje zahtijeva EU.

Međutim, predsjednik RS Milorad Dodik je pojačao retoriku o otcjepljenju i predložio zakon koji bi ograničio medijske i lične slobode, poput kriminalizacije klevete, obračuna sa nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva i zabrane LGBT organizacijama da prilaze obrazovnim ustanovama.

”EU je duboko zabrinuta zbog nedavnih koraka Republike Srpske”, rekao je Bilstrem, dodavši da će u slučaju usvajanja nacrta zakona, to “biti korak unazad za evropski put Bosne i Hercegovine”.

Bilstrem je naglasio da se od BiH očekuje da se uskladi sa evropskom zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, uključujući povodom relevantnih restriktivnih mjera protiv Rusije.

Rojters piše da proruski nastrojeni Dodik insistira da bi BiH trebalo da ostane neutralna u vezi sa invazijom na Ukrajinu i da se protivi sankcijama protiv Rusije.

Agencija podsjeća da je Rusija osudila odluku da se BiH dodijeli status kandidata i ocijenila da je to dio napora Zapada da nametne svoju politiku državama zapadnog Balkana.

Bonus video: