UNS: NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS -a

"UNS, Strukovni sindikat RTS-a i SINOS poručuju da je krajnje vrijeme da za ovaj ratni zločin odgovaraju nalogodavci i izvršitelji", navodi se u saopštenju

6100 pregleda 39 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Udruženje novinara Srbije (UNS), Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije i Sindikat novinara Srbije (SINOS) saopštili su povodom 24. godišnjice stradanja 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a 1999. godine, da za taj zločin niko iz NATO struktura nije odgovarao.

UNS se poziva na izvještaj organizacije Amnesti internešnal u kome se navodi da je "NATO pogodio metu koju je ciljao", kao i da je u zgradi u trenutku napada radilo najmanje 120 civila.

"UNS, Strukovni sindikat RTS-a i SINOS poručuju da je krajnje vrijeme da za ovaj ratni zločin odgovaraju nalogodavci i izvršitelji", zaključuje se u saopštenju.

Zgrada RTS-a u Takovskoj ulici u Beogradu pogođena je bombom u noći 23. aprila 1999. godine.

U javnosti su iznošene optužbe na račun tadašnje vlasti koju je predvodio predsjednik Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodan Milošević, da su radnici RTS-a žrtvovani iako se znalo da će RTS biti meta NATO, i da su neki od zaposlenih izvedeni iz zgrade pred bombardovanje, ali te tvrdnje nikada nisu dokazane.

Bonus video: