Zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope ušao u proceduru

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Savjeta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Savjeta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine

3302 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komitet ministara Savjeta Evrope odlučio je danas na vanrednoj sjednici da zahtjev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju proslijedi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

U odluci, objavljenoj na sajtu Savjeta Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dvije strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.

Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.

Parlamentarna skupština SE sutra u Strazburu počinje redovno proljećno zasjedanje.

Priština je 12. maja prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Savjeta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Savjeta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko podnosilac zahtjeva za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, zahtjev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savjet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa, a Kosovo je do sada uspjelo da postane punopravna članica u nekim tijelima Savjeta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

Bonus video: