Kurti objavio svoju verziju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom: "Neteritorijalni projekat..."

Prema njegovim riječima Statut ZSO treba da proizilazi iz ovlašćenja konvencija Savjeta Evrope, odnosno Okvirne konvencije, kao i da pruži mogućnost pripadnicima srpske zajednice na Kosovu da promovišu i štite svoje interese kroz okvir samoupravljanja

5733 pregleda 0 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je danas svoju verziju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (Zajednica srpskih opština - ZSO) i dodao da se "suštinski ne slaže" sa nacrtom Statuta koji je u Briselu predstavio Upravljački tim.

"U osnovi se ne slažem sa nacrtom. On predstavlja želju za Republikom Srpskom na Kosovu", napisao je Kurti na Tviteru.

Prema njegovim riječima Statut ZSO treba da proizilazi iz ovlašćenja konvencija Savjeta Evrope, odnosno Okvirne konvencije, kao i da pruži mogućnost pripadnicima srpske zajednice na Kosovu da promovišu i štite svoje interese kroz okvir samoupravljanja.

U Kurtijevoj verziji navodi se da će ZSO promovisati neteritorijalni projekat, gdje bi svi Srbi na Kosovu bili funkcionalno zastupljeni, na osnovu prava glasa i principa predviđenih Ustavom Kosova, u skladu s principom jednakosti pred zakonom i nediskriminacije.

Na osnovu nje bi, kako se dodaje, svi Srbi na Kosovu ostvarivali svoje pravo na slobodno udruživanje radi zaštite ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna, ekonomska i druga prava i ciljeve.

ZSO bi, prema Kurtijevom predlogu, obezbijedila direktan kanal komunikacije s Vladom Kosova, između ostalog, kroz učešće u Konsultativnom vijeću zajednica.

Dodaje se da će pružiti i mogućnost da se finansira iz bužeta kosovske vlade, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, uključujući i Srbije, ali da sve mora da prođe procedure i propise Ministarstva finansija Kosova.

Trebalo bi da predvidi mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući i opštine, u cilju podrške svom radu i misiji za svoje članove.

"U potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo, kao što su poštovanje nezavisnosti, jedinstveni institucionalni sistem, teritorijalni integritet Republike i doprineće njegovom punom ostvarivanju u praksi", navodi se u Kurtijevom nacrtu Statuta.

ZSO će, dodaje se u predlogu, koristiti postojeće zakone da pruži mogućnosti za određene neprofitne usluge, osnivanje udruženja u oblasti kulture, umjetnosti, nauke i obrazovanja, kao i studijska i druga udruženja za izražavanje, njegovanje i razvoj srpskog identiteta, sa zakonima koji su na snazi na Kosovu.

U nacrtu se navodi da će obezbijediti proceduru registracije kod nadležnog organa Vlade Kosova za administraciju i opšte procedure za poštovanje zakona na snazi na Kosovu, kao i da će obezbijediti i promovisati poštovanje političkog pluralizma, prava govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu zaštitu političkog i vjerskog identiteta Srba na Kosovu.

Taj projekat bi, kako se dodaje u Kurtijevom predlogu, kao prateća obaveza, trebalo da personifikuje zajedničku riješenost Kosova i Srbije da ostanu iskreni i posvećeni da obezbijede da njihove nevećinske zajednice ispune iste standarde za zaštitu ljudskih prava.

"Standarde koji su zajednički demokratskim i udruženim društvima, a koji nikoga ne ostavljaju iza sebe", dodaje se u nacrtu.

Bonus video: