Vlada Srbije predlaže moratorijum na izdavanje dozvola za oružje i izmjenu Krivičnog zakonika

Srpskom Ministarstvu pravde se predlaže da razmotri mogućnost izmjena Krivičnog zakonika, kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloljetnika snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda

10353 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Zgrada Vlade Srbije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Zgrada Vlade Srbije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donijela je najnovije odluke poslije jučerašnje tragedije u beogradskog Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", prenosi Tanjug. To im je, kako navode, potvrđeno u Vladi Srbije.

Najnovijim odlukama Vlada predlaže moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i drugo), na dvije godine. U roku od tri mjeseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Odlučeno je da se u roku od šest mjeseci završi kontrola kako lica koja imaju dozvole da drže oružje, a posebno kontrola da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja, kao i da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloljetnicima i drugim neovlašćenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Srbije - da bude završena u roku od tri mjeseca, u roku od mjesec pripremljeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maljoljetnicima.

Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Krivičnog zakonika pripremi izmjene zakona kojima bi se propisala krivično-pravna odgovornost za lica koja omoguće maloljetnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posjed vatrenog oružja i koja maljoletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Takođe, srpskom Ministarstvu pravde se predlaže da razmotri mogućnost izmjena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloljetnika snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja nalaže se da u saradnji, u roku od mjesec, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada Srbije će u roku od 10 dana formirati Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbijediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovale na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvjetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti cjelishodnost donošenja mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Srpskom Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija nalaže se da u saradnji, u roku od mjesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika.

Kako je rečeno, prenosi Tanjug, Vlada Srbije će u roku od 10 dana formirati Radnu grupu za bezbjednost djece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mjere zabrane pristupa sajtovima ("dark net" i slično) koji sadrže savjete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Bonus video: