Prefarban mural Ratku Mladiću u Beogradu: Akcija "Oslobodimo Srbiju od mržnje"

Poslanik u Skupštini Srbije stranke Zajedno Đorđe Miketić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da su u sklopu akcije "Oslobodimo Srbiju od mržnje" prefarbali mural koji slavi ratnog zločinca

8301 pregleda 8 komentar(a)
Crveno srce na muralu: Fotografija od juče, Foto: Beta/AP
Crveno srce na muralu: Fotografija od juče, Foto: Beta/AP

Mural osuđenom ratnom zločincu i nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću prefarban je u centru Beograda 9. maja.

Aktivisti su Mladićev mural prekrili bijelim sprejom.

Dan ranije su aktivisti i građani pokušali da uklone mural čeličnim četkama, ali je akcija završena crtanjem crvenog srca koje je prekrilo Mladićevo lice.

Na zidu na kome se nalazio mural ostalo je crveno srce.

U obje akcije učestvovao je i poslanik u Skupštini Srbije stranke Zajedno Đorđe Miketić.

Miketić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da su u sklopu akcije "Oslobodimo Srbiju od mržnje" prefarbali mural koji slavi ratnog zločinca.

"Juče smo preko lica zločinca naslikali srce, a danas smo brisali slova zahvalnosti. Kao i ovaj mural koji je zaštićen specijalnim premazom, ni Srbija se jednim potezom ne može osloboditi mržnje i nasilja. To će biti dugačak i težak proces", naveo je Miketić.

"Mi ovo radimo kao bijesni građani, jer ovaj mural koji slavi ratnog zločinca odgovornog i za smrt djece, nalazi se na 200 metara od škole 'Vladislav Ribnikar'", dodao je.

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu osmoro djece i radnik obezbjeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika te škole. Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni.

Zaustavljanje promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru bio je jedan od zahtjeva i sa protesta "Srbija protiv nasilja" koji je održan 8. maja u Beogradu na poziv parlamentarne opozicije.

Srbiju su prošle nedjelje potresla dva masovna ubistva.

Samo dan nakon tragedije u školi, u dva sela kod Mladenovca naoružani napadač je ubio osam osoba i ranio 14.

Poslanik Đorđe Miketić je zahvalio građanima koji su, kako je rekao, pomogli akciju prefarbavanja murala osuđenika za ratne zločine.

"Pozivamo sve građane da se uključe u akciju oslobađanja Srbije od mržnje i da svako sa svoje fasade ukloni kukaste krstove, slova Z koja slave rat u Ukrajini, slike osuđenih ratnih zločinaca, pozive na smrt bilo koje vrste", naveo je Miketić

Građani više puta bacali farbu na Mladićev mural

Mural posvećen bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je pred međunarodnim sudom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, naslikali su nepoznati autori u julu 2021. godine na fasadi stambene zgrade u centru Beograda.

Taj mural je osvanuo mjesec dana nakon što je sud u Hagu Mladiću potvrdio doživotni zatvor i građani su do sada više puta bacali farbu na njega.

Beogradska opština Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi zgrada sa muralom Ratka Mladića, objavila je 9. decembra da je, u skladu sa propisima, uklonila mural na zahtjev stanara zgrade.

Međutim, mural je za manje od pola sata ponovo vraćen u prvobitno stanje. Kao i više puta do sada očistila ga je grupa nepoznatih mladića.

Sumnja se da autori murala pripadaju desničarskim i navijačkim grupama.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992.-1995. godine.

Bonus video: