"Jadnice, bitango, bijedo": Porfirijev govor izazvao niz negativnih reakcija

Patrijarh SPC nazvao zamjenom teza optužbe da, kako je kazao, "crkva ne vodi računa o ženama"

58755 pregleda 517 reakcija 89 komentar(a)
Porfirije (arhiva), Foto: Savo Prelević
Porfirije (arhiva), Foto: Savo Prelević

Patrijarh srpski Porfirije nazvao je zamjenom teza optužbe da crkva i on, kako je kazao, "ne vode računa o ženama", koje su uslijedilie nakon što je prošlog mjeseca, u uskršnjoj poslanici, rekao da se iza rodno senzitivnog jezika krije "borba protiv braka i porodice".

Porfirije je, na snimku koji se danas pojavio na društvenim mrežama, komentarišući te optužbe koristio riječi poput "jadnice", "bitango", "bijedo" i "intelektualno, duhovno nedonošče". Na videu se ne može zaključiti da li je obraćanje upućeno nekom konkretno.

"Kada smo vam rekli, o takozvanom rodno osjetljivom jeziku, vi ste, nesretnici, zamijenili tezu i rekli - crkva i patrijarh ne vode računa o ženama. Bitango jedna, kakve veze to ima, to što si donio, donijela taj zakon sa ženama. To ima veze sa suštinom našeg postojanja, našeg bića, koje rušiš, a tu si da vodiš brigu o našem biću.... Plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu koja mijenja teze, pa kaže - zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi, od tebe, bijedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu, kao da sve postoji od tebe. Kaže, bune se protiv zakona o senzitivnom jeziku. I onda, mijenjajući teze, kaže - ne vode računa o tome što su žene ugrožene... Kakve to ima veze jedno s drugim? Niste pitali nijedno stručno udruženje, nijednog lingvistu kad ste donosili taj zakon, nijednu katedru za srpski jezik, od pet katedri na pet univerziteta u Srbiji. A svi su protiv toga, ne protiv toga što su po definiciji protiv svega, nego razumiju tragediju koju nanosi takav jedan zakon.

"I onda kaže, ko je crkva da se miješa u politiku. Koju politiku? Kaže, politička volja je bila da se donese to. Pa, jadnice i bijedo jedna, kad ne budeš na tom mjestu, poslušaj šta si govorila. Podnesi svome ocu, majci, djeci... Šta znači - to je politička volja? Politička volja je da budemo bolesnici, da rušimo sve na čemu stojimo, da odsijecamo granu na kojoj stojimo... Ali, sve ovo govorim zbog toga što hoću da znam da bez vjere u Hrista i molitve njemu, bez njegovih vrijednosti...ovo ne možemo ni razumjeti. Moći će svako intelektualno, duhovno nedonošče da nam prodaje maglu i kaže - to je suština i politička volja. A kad i ovo kažem, onda će ta ista i ti isti da tumače i šta je to politika, kao da smo mi pali s grane i pasli travu, pa odjednom sad smo se sjetili da postoji neko ili neki koji hoće da nas odvoje od onoga što se zove vjera i molitva. Ili što je još gore, da nam vjeru i molitvu postave po svom izvitoperenom modelu. Hoće da nam kažu - isuviše ste zaostali, niste moderni, morate malo Hristovu riječ da ispravite, da upodobite Jevanđelje i crkvu modernom dobu, živimo u 21. vijeku...", naveo je Porfirije na snimku.

Snimak je izazvao niz negativnih reakcija na društvenim mrežama.

Novinarka Biljana Lukić objavila je snimak uz poruku: „Žene, pozdravio nas juče patrijarh“.

Govor Porfirija komentarisala je i bivša ministarka rudarstva i energetike u Srbiji Zorana Mihajlović.

„Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsjetim, da je u posljednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine djece ostalo je bez majki…. Ili da podsjetim da je od početka godine, za 4,5 mjeseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!?? Očito, da Patrijarh nema problem da koristi rodni senzitivni jezik kada govori o ženama kao 'jadnicama i bijednicama'. Problem je valjda kad treba da ih nazove naučnicama, profesorkama, predsjednicama. Ali za naše društvo, tužno je da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost jos veća, a sramota nemjerljiva. Mi vjernice i 'jadnice', 'bijednice' želimo da nasilje nad ženama prestane, i borićemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi 'ispadi' Patrijarha“, napisala je Mihajlović.

Predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović naveo je na Tviteru da „ne vjeruje šta čuje, a još manje razumije“.

„Rječnik koji ne pristaje nikome, a najmanje patrijarhu. Pogotovo u državi koju je zapljusnuo talas femicida. Pritom ne razumijem kako žena može biti jadnica i bijednica, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja“, naveo je Grbović.

Predsjednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura navela je da „povlači svaku lijepu riječ o osobi koja ovoliko mrzi žene“.

„Koja dok se bavimo saniranjem bola i tuge nakon dva masakra, dok brojimo 18. žrtvu femicida i ko zna koji slučaj nasilja širi mržnju prema dijelu svoje pastve i bavi se glupostima. Nedostojan. A mogao je lijepo kao otac Stevan. Vjernica sam i ovo me gotovo pa nepovratno udaljava od crkve. Praktikovati vjeru mogu i u svoja četiri zida, ne moram ići tamo gdje sam nepoželjna. Ovo je toliko sramotna izjava da riječi nemam…“, navela je ona.

Bonus video: