Određen pritvor ambasadoru BiH u Maleziji: Osumnjičen za zloupotrebu položaja dok je bio načelnik

Memić, nekadašnji načelnik sarajevske Opštine Ilidža uhapšen je 11. maja zbog zloupotrebe položaja u vrijeme dok je obavljao načelničku funkciju

5517 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Senaidu Memiću, ambasadoru Bosne i Hercegovine (BiH) u Maleziji je određen jednomjesečni pritvor, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

"Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, pokušaja uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela, te uništavanja i sakrivanja dokaza", kazala je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić za RSE.

Memić, nekadašnji načelnik sarajevske Opštine Ilidža uhapšen je 11. maja zbog zloupotrebe položaja u vrijeme dok je obavljao načelničku funkciju.

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražio je 12. maja Memićevu smjenu sa ambasadorske pozicije, što je potvrđeno u Bećirovićevom kabinetu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Memić je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i ta ga je stranka predložila na ambasadorsku poziciju 2020. godine.

Za šta se tereti Memić?

Tužilaštvo KS tereti Senaida Memića da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group, te parking Opštine Ilidža koji je dat na korištenje UO "Brajlović".

Firma "Panamera" je izgradila stambeno-poslovni objekat na području Opštine Ilidža, a u njenom profilu se navodi da je osnovana 2011.godine.

Na zvaničnoj stranici grupacije "Malak" piše da je vlasnik biznismen iz Saudijske Arabije. Firma se bavi "investicijama u oblasti drvne industrije, hotelijerstva, građevinarstva, te prometa nekretninama".

Bonus video: