Vizno usklađivanje Zapadnog Balkana sa EU uticalo na pad ilegalnih migracija

Takozvana Balkanska ruta činila je 43 odsto svih neregularnih ulazaka u 2022, a iza nje, druga najprometnija ruta bila je Mediteranska ruta

2286 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vizno usklađivanje država Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom uticalo je na smanjenje broja ilegalnih migranata u EU iz ovog regiona, navodi se u izvještaju Evropke komisije o stanju u Šengen zoni koji je objavljen danas.

Mjere koje su sprovedene tokom prošle godine, poput usklađivanja viznih politika Zapadnog Balkana i EU "već su dale dobre prve rezultate sa smanjenim brojem neregularnih ulazaka u EU iz ovog regiona".

U izvještaju se navodi da je neregularna migracija prošle godine dostigla najviši nivo od 2016. godine sa 330.000 ilegalnih prelazaka granice koje je prijavila Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Takozvana Balkanska ruta činila je 43 odsto svih neregularnih ulazaka u 2022, a iza nje, druga najprometnija ruta bila je Mediteranska ruta.

Ilegalne migracije, dodaje se, nose sa sobom rizike poput eksploatacije i opasnosti koje sa sobom nose nelegalni morski i kopneni putevi.

Zahvaljujući pojačanim kontrolama na spoljnim granicama EU, u izvještaju se ocjenjuje da je blok pripremljeniji nego 2015. da zajednički spriječi nelegalni priliv migranata.

"Poslednjih mjeseci uloženi su napori da se poboljša sposobnost na granici i podrži kupovina sistema elektronskog nadzora na spoljnoj granici", navodi se.

Zajednička vizna politika EU je sastavni dio Šengena i jedna je od najvažnijih alatki za rješavanje bezbjednosnih rizika i izazova koje šengenskom prostoru predstavljaju neregularne migracije, dodaje se.

"Redovno praćenje bezviznih režima koje EU ima sa trećim zemljama, posebno zemlje u susjedstvu EU, pokazalo je da ostaju važni izazovi u ovom pogledu", dodaje se.

Bonus video: