Predsjednica Evropskog parlamenta: Zapadni Balkan pripada EU

Ona je poručila i da perspektiva članstva u EU služi kao snažan podsticaj za napredak u reformama, koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavinu prava i promociju medijskih sloboda

4288 pregleda 6 komentar(a)
Roberta Metsola, Foto: REUTERS
Roberta Metsola, Foto: REUTERS

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija i za EU i za regiju, poručila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Ona je na Tviteru navela da je "put do članstva u EU moćan alat za reforme i za promjene“, koji će osigurati "demokratiju, sigurnost i prosperitet“.

Metsola je u tvitu objavila i video-poruku, u kojoj ističe kako je EU svjesna da zemlje Zapadnog Balkana traže da se ubrza proces pridruživanja Uniji, ali i da je u procesu evrointegracija saradnja između zapadnobalkanskih zemalja "od kritične važnosti“, prenosi N1.

Ona je poručila i da perspektiva članstva u EU služi kao snažan podsticaj za napredak u reformama, koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavinu prava i promociju medijskih sloboda.

Podsjetivši da je u međuvremenu BiH dodijeljen status kandidata za članstvo u EU, a da je građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Šengena, Metsola je sugerisala kako zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave usglašavanje sa kriterijumima EU i da "naprave odlučne korake ka rješavanju bilateralnih nesuglasica“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je, na početku sastanka o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem, poručio da će zajednički rad će "učiniti Evropu bezbjednijom“, a da to "postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo“.

Bonus video: