Varhelji: Naši saveznici ne idu u Rusiju

Evropski komesar za proširenje povodom najavljene posjete Milorada Dodika Moskvi

11223 pregleda 11 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Evropske unije, Oliver Varhelji, poručio je predsjedniku Republike Srpske da saveznici EU ne posjećuju Rusiji, povodom najavljenog puta Milorada Dodika u Moskvu.

Varhelji je rekao da je ohrabren opredjeljenjem koje je BiH, koja je prošlog decembra dobila status kandidata, iskazala da bude zemlja saveznik EU.

”U doba agresije Rusije protiv Ukrajine, trebaju nam saveznici. Moram uputiti poruku koja se ne odnosi samo na BiH, nego na zemlje kandidate. Neće biti prečica i popuštanja, već se rezultati moraju ostvariti”, poručio je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

”Naši saveznici ne idu u Rusiju, to je moja poruka,” odgovorio je Varhelji na novinarsko pitanje o Dodikovoj posjeti.

Dodik je rekao da će sljedeće nedjelje posjetiti Moskvu kako bi sa Putinom razgovarao o ekonomskoj saradnji i, kako se izrazio, pritisku Zapada na region da slijedi njihovu politiku prema Rusiji

Varhelji, koji je prisustvovao Političkom forumu na visokom nivou u Sarajevu, izjavio je da je zadovoljan radom i inicijativom novog saziva Savjeta ministara BiH o ispunjavanju 14 prioriteta koje ta država ima kao uslov za članstvo u EU.

”Vi svjedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti, nadam se, do konkretnih rezultata. Ono što sam vidio i čuo danas, dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima. Na nivou BiH je nezapamćeno brzo formirana vlast u rekordnom roku, usvojen je budžet, pa uspostavljena vlast u FBiH i nižim nivoima. Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se ispuni 14 ključnih prioriteta za članstvo”, kazao je Varhelji.

Rojters podsjeća da BiH nema jedinstven stav o spoljnoj politici i da je Dodik zadržao bliske odnose sa Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom i nakon njene invazije na Ukrajinu.

Dodik je rekao da će sljedeće nedjelje posjetiti Moskvu kako bi sa Putinom razgovarao o ekonomskoj saradnji i, kako se izrazio, pritisku Zapada na region da slijedi njihovu politiku prema Rusiji. On će, takođe, Putinu uručiti medalju koju je ruskom lideru dodijelio u odsustvu.

Bonus video: