Odluke se donose u Beogradu: Srbi u vladi Ramuša Haradinaja

Kako javljaju mediji predstavnici Srba odluku da podrže formiranje nove vlade donijeli su nakon jučerašnjeg maratonskog desetočasovnog sastanka sa predstavnicima koalicije oko DPK i ANK na kojem je dogovoreno da Srpska lista dobija tri ministarstva - za poljoprivredu, zajednice i povratak i za lokalnu samoupravu
16 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.09.2017. 09:46h

Srbi na Kosovu su u nezavidnoj poziciji, ignorisanjem kosovskih institucija dodatno ugrožavaju svoj položaj u ovoj samoproklamovanoj državi, a odlukom da se priključe vladi često dobijaju epitet "izdajnika Srba". Još kada je riječ o Vladi Ramuša Haradinaja strasti se dodatno raspale, piše Nedeljnik.

Naime, navodi medija da će Srpska lista da ući u vladu DPK i ANK izazvala je polemiku u javnosti s obzirom na to da je Demokratsku partiju Kosova vodio čovjek koga u Srbiji i dalje smatraju ratnim zločincem - Ramuš Haradinaj. Da li je odluka Srpske liste da podrži takozvanu "ratnu" koaliciju nužno zlo ili izdaja srpskih interesa? Da li su srpski političari licemjerni kada sa jedne strane optužuju Haradinaja za zločine i prekidaju diplomatske odnose, a sa druge ulaze u koaliciju sa njim? Ima li ikakve koristi srpski narod na Kosovu od ignorisanja ovih institucija?

Kako javljaju mediji predstavnici Srba odluku da podrže formiranje nove vlade donijeli su nakon jučerašnjeg maratonskog desetočasovnog sastanka sa predstavnicima koalicije oko DPK i ANK na kojem je dogovoreno da Srpska lista dobija tri ministarstva - za poljoprivredu, zajednice i povratak i za lokalnu samoupravu.

Srpska lista je dobila mjesta ministra poljoprivrede, lokalne samouprave, te ministra za povratak i zajednice, zatim dva mjesta zamjenika ministara, potpredsjednika parlamenta, te još tridesetak mjesta pomoćnika i savetnika ministara.

Prihvatanjem uslova Srpske liste koalicija PAN, koju čine Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska partija Kosova i NISMA koalicija, na taj način je obezbijedila podršku 63 poslanika od ukupno 120 koliko broji kosovski parlament. Na jučerašnjoj sjednici za predsjednika Skupštine izabran je kandidat PAN-a Kadri Veselji. Kosovski mediji prenose da su za Veseljija glasala 62 poslanika, dok su 52 bila protiv.

Uoči sjednice na kojoj je izabran za potpredsjednika Skupštine poslanik Srpske liste Igor Simić medijima je najavio da će Srpska lista podržati formiranje Skupštine Kosova, međutim o ministarskim mjestima nije želio da govori.

"Kada su u pitanju dalji politički koraci i eventualno formiranje nove vlade, o tome ćemo odluku donijeti nakon što budemo obavili konsultacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom kancelarije za Kosovo, Markom Đurićem", rekao je kratko Simić".

Potpredsjednik SDS-a Goran Bogdanović, nekadašnji ministar u vladi Kosova za Nedeljnik kaže da je odluka Srpske liste nažalost nužno zlo.

"Imao sam priliku da budem u Vladi Kosova od 2001. godine do 2004. i znam koliko je to teška odluka", kaže Bogdanović.

Ipak, kako kaže, u ovom potezu prikazuje se i licemjernost aktuelne vlasti koja je prije nekoliko mjeseci zbog Haradinaja prekinula diplomatske odnose sa Francuskom na 90 dana.

"Niko ne spori da je Haradinaj zločinac, ali sam na skupštinskom Odboru za KiM upozorio još tada da moramo da biramo riječi, ne samo kada je riječ o političarima sa Kosova, nego i iz regiona, jer se nikad ne zna da li ćemo morati da uđemo sa tim ljudima u koaliciju. I tu se upravo ogleda licemjernost SNS-a. Ipak, ne mogu da kažem da nemam razumijevanja za tu odluku. Nama na Kosovu je veoma teško", kaže Bogdanović i dodaje da bi da je na mjestu Srpske liste prije izabrao koaliciju sa "Samoopredjeljenjem" i LDK koji ipak nijesu učestvovali u ratu.

Upitan kakav može da bude uticaj Srpske liste u Vladi Kosova, Bogdanović kratko odgovara "nikakav".

"U vrijeme kada smo mi bili u Vladi Kosova postojala je nekakva samostalnost, imali smo veći 'ucjenjivački' kapacitet, danas to nije tako. Odluke se donose u Beogradu, i kosovski političari su samo ikebane", kaže Bogdanović.

On ističe da fokus političara mora da bude na ekonomskom ozdravljenju Srba na Kosovu.

S druge strane, iz Pokreta slobodnih građana saopštili su da je vlast u Srbiji donijela još jednu nerazumnu i teško objašnjivu odluku da Srpska lista, "koja je u suštini kosovski SNS", uđe u Vladu sa ratnom koalicijom čiji će premijer biti Ramuš Haradinaj.

"Poslije nekoliko vanrednih konferencija za novinare tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i direktora kancelarije za KiM Marka Đurića na kojima je Ramuš Haradinaj nazivan ubicom, koljačem, silovateljem koji je ubijao djecu, danas kosovski SNS uobličen u Srpsku listu ulazi s tim istim Haradinajem u vlast. Pretpostavljamo da će se francuski zvaničnici naći u čudu kada saznaju za ovu činjenicu, jer smo, kao država gotovo prekinuli diplomatske odnose sa Francuskom zbog odluke tamošnjeg suda da ne izruče Haradinaja Srbiji zbog optužnice koja postoji protiv njega", navodi su u saopštenju PSG.

Pokret slobodnih građana smatra da "s obzirom da nema nijednog poslanika niti predsjednika opštine sa srpskom većinom iz Srpske liste, a da nije istovremeno i član SNS objašnjenje da su odluku o ulasku u koaliciju sa Haradinajem, Veseljijem, Ljimajem donijeli predstavnici Srpske liste zvuči licemjerno i vređa zdrav razum".

"Posebno nas zabrinjava činjenica da Srpska lista nije pregovarala o planovima za zaštitu kosovskih Srba već o ministarskim mjestima za svoje funkcionere. Umjesto da uslov za ulazak u vlast koja zavisi od srpskih poslanika bude formiranje Zajednice srpskih opština, status Trepče i Ski centra Brezovica, uzurpirana privatna imovina kosovskih Srba, kulturna i istorijska baština, nepoštovanje srpskog jezika i drugi nagomilani problemi koje imaju kosovski Srbi, jedina tačka sporenja je bila da li će dobiti još jednog ministra u Vladi", navodi PSG i dodaje da će od ovakvog učešća Srba u institucijama Kosova korist će imati isključivo oni koji budu ministri u Vladi i njihovo blisko okruženje.

Pored PSG oglasio se i lider Dveri, koji je nezadovoljstvo izrazio na Tviteru uz komentar da je jedan rijaliti program lukavo iskorišćen kako bi skrenuo pažnju naroda sa odluke Srpske liste da uđe u Vladu Kosova.

Bonus video: