Porfirije: Ne smijemo samo da se optužujemo i sijemo novo sjeme zala

Patrijarh SPC na litiji u Beogradu služio pomen stradalim đacima u školi "Vladislav Ribnikar", mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama nasilja

8204 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/Milan Obradović
Foto: BETAPHOTO/Milan Obradović

U Beogradu je održana Spasovdanska litija, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, gdje je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio moleban.

Mediji navode da je Porfirije služio pomen stradalim đacima u školi "Vladislav Ribnikar", mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Događaju je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

"Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu djecu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanijemili", poručio je Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save, kako prenosi N1.

On je kazao da "um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja" onoga što se dogodilo.

spasovdanska litija beograd
foto: BETAPHOTO/Milan Obradović

„Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredjeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobijediti nikakvim institucijama, tehnikama, vještinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i vještina pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umjetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rješava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora.

„Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovjek ne može riješiti samo svojim snagama. Naravno, moramo učiniti sve što je do nas, ali onda svoje snage i podvige udružiti sa snagom Božjom, moramo vjerom i molitvom otvoriti vrata blagodati Božijoj da djeluje sa nama i u nama kako bi naši napori i znanja urodili plodom za dobro drugih i nama na korist“, dodao je.

Kazao je da se "moramo zamisliti dobro i da se moramo trgnuti i probuditi".

„Svi smo pogođeni, svi osjećamo neizmjernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smijemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sijemo novo sjeme zla i nesporazuma“, rekao je Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da se na litiji okupilo više od 100.000 osoba i da se radi o "najvećem molitvenom skupu u istoriji Beograda".

Bonus video: