Blinken: Kurti da zaustavi nasilne mjere

U sukobima kosovske policije i lokalnih Srba, koji su pokušali da spriječe ulazak novih gradonačelnika u zgrade četiri opštinske uprave na sjeveru Kosova, povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi

6588 pregleda 1 komentar(a)
Pripadnici kosovske policije ispred zgrade opštine Zvečan, Foto: Beta/AP
Pripadnici kosovske policije ispred zgrade opštine Zvečan, Foto: Beta/AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je juče Vojsci Srbije da podigne borbenu gotovost na najviši nivo, nakon nereda na sjeveru Kosova.

Kosovska policija se sukobila sa Srbima tokom ulaska nedavno izabranih gradonačelnika iz redova albanske zajednice u zgrade opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Vučić je naredio i hitan pokret ka administrativnoj liniji sa Kosovom, a od NATO zatražio da se hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Kosovska policija je priznala pojačano prisustvo na sjeveru “kako bi pomogla gradonačelnicima da ostvare svoje pravo na rad”.

Policija je upotrijebila šok bombe i suzavac u Zvečanu da rastjera masu ispred zgrade opštine. Demonstranti su pokušavali da spriječe novoizabranog gradonačelnika da uđe u svoju kancelariju nakon izbora 23. aprila koje su kosovski Srbi bojkotovali.

Kosovska policija je saopštila da je pet njenih pripadnika lakše povrijeđeno kada su ih demonstranti gađali kamenjem i drugim predmetima. Četiri policijska vozila su napadnuta, uključujući jedno koje je zapaljeno, navedeno je u saopštenju. Zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici, Danica Radomirović, izjavila je da je desetak ljudi primljeno s povredama od šok-bombi, suzavca, ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu Opštine Zvečan, prenijela je Beta.

U Zvečanu je zapaljeno jedno policijsko vozilo
U Zvečanu je zapaljeno jedno policijsko vozilofoto: Reuters

Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani optužio je “ilegalne i kriminalne strukture Srbije” za eskalaciju tenzija i akcije protiv organa reda.

“Nasilje neće prevladati. Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju”, naveo je u saopštenju.

Rojters je prenio da je nekoliko vozila KFOR-a na Kosovu viđeno blizu mjesta incidenta, dok su helikopteri nadlijetali tu oblasti.

Oko 50.000 Srba koji žive u četiri opštine na sjeveru bojkotovalo je izbore zato što nisu ispunjeni njihovi zahtjevi za većom autonomijom. Odziv je iznosio 3,47 odsto, a lokalni Srbi su poručili da neće sarađivati sa novim gradonačelnicima.

Evropska unija je sinoć saopštila da oštro osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, navodeći da svi moraju da preduzmu akcije za deeskalaciju situacije kako bi se odmah uspostavio mir.

“EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a prioritet treba da budu očuvanje mira i bezbjednost na terenu”, rekao je portparol EU Peter Stano.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD oštro osuđuju aktivnosti Prištine koje doprinose eskalaciji tenzija na sjeveru Kosova i pozvao premijera Aljbina Kurtija da ih odmah obustavi.

“Oštro osuđujemo poteze Vlade Kosova koji doprinose eskalaciji tenzija na sjeveru Kosova i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i da se ponovo fokusira na dijalog pod okriljem EU”, napisao je Blinken na Tviteru.

"Ove opštine jesu dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na sjeveru toliko napeta, to je namjerno provokativan i nepotreban korak", rekao je američki senator Kristofer Marfi

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenir izjavio je da SAD osuđuju akciju kosovskih vlasti i dodao da ti “nasilni potezi treba odmah da budu obustavljeni”.

Američki senator Kristofer Marfi, koji boravi u posjeti Zapadnom Balkanu, osudio je akciju kosovskih vlasti kao “namjernu provokaciju” i pozvao Kurtija da je odmah okonča.

“Ove opštine jesu dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi (izabrani) zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na sjeveru toliko napeta, to je namjerno provokativan i nepotreban korak”, naveo je Marfi.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da je bilo neozbiljno dovoditi Srbe sa Kosova na miting Srpske napredne stranke u Beograd, kad su postojale najave da će “takozvani albanski gradonačelnici” pokušati da uđu u zgrade opština na sjeveru.

Milivojević je za televiziju N1 rekao da je jedna od opcija da postoji neka vrsta prećutnog dogovora na liniji Beograd - Priština da se nešto tako uradi.

Bonus video: