Vučević novi predsjednik SNS-a, najavio učešće te stranke u formiranju "Narodnog pokreta za državu"

"Naša poliika se neće mijenjati. Mi ostajemo stranka koja jeste motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja čuva, neguje tradicionalne vrijednosti srpskog naroda, svih građana Srbije", kazao je Vučević

20781 pregleda 73 reakcija 1 komentar(a)
Vučević (arhiva), Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučević (arhiva), Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane te države Miloš Vučević potvrdio je danas da je izabran za predsjednika Srpske napredne stranke (SNS).

Vučević je nakon sjednice skupštine SNS-a u Kragujevcu, najavio da će stranka uzeti učešće u formiranju Narodnog pokreta za državu.

"SNS je podržala predlog dosadašnjeg predsjednika stranke i predsednika države (Aleksandra Vučića) da uzmemo učešće u formiranju Narodnog pokreta i mislim da ćete mnogo konkretnije moći da vididte krajem juna, po tom pitanju", rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, očekuje da će 24. juna biti birano novo rukovodstvo stranke.

"Onda bismo se, vjerujem, već krajem juna priključili u veliki, patriotski narodni pokret. Pokret koji razumijemo kao poziv i jačanje tog političkog fronta za odbranu naše otadžbine u vrlo teškim vremenima", naveo je Vučević.

On je zahvalio Vučiću na podršci za njegovu kandidaturu za predsjednika SNS, navodeći da to nije diskontinuitet već da "otvaraju novo poglavlje u svojoj knjizi".

"Naša poliika se neće mijenjati. Mi ostajemo stranka koja jeste motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja čuva, neguje tradicionalne vrijednosti srpskog naroda, svih građana Srbije", rekao je Vučević.

Istakao je da će SNS biti najpouzdaniji partner predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vučić: Nikad neću napustiti stranku

Vučić je ranije danas najavio da će predložiti Vučevića za lidera SNS-a.

Na početku vanredne Skupštine SNS u Kragujevcu, Vučić je rekao da stranku nikada neće da napusti ali da je vrijeme da napusti njeno čelo.

"Suviše volim ovu stranku. Ova stranka je, uz moju djecu, moj život. Ovu stranku nikada neću da napustim", rekao je Vučić.

Biografija Miloša Vučevića

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, koji je danas izabran za predsjednika Srpske napredne stranke (SNS), dugo godina je aktivan na srpskoj političkoj sceni.

Vučević, koga je za predsjednika SNS predložio dosadašnji lider naprednjaka Aleksandar Vučić, stupa na čelo stranke poslije sedam mjeseci ministarskog mandata i deset godina provedenih na mjestu gradonačelnika Novog Sada.

Rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Bačkom Petrovcu, a diplomirao je 1999. godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Advokaturom se bavio od 1999. do 2012. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

U maju 2000. godine postao je član Srpske radikalne stranke, iz koje je 2008. prešao u Srpsku naprednu stranku, odmah po njenom osnivanju.

Na čelu novosadskog odbora SNS-a je od 2011. godine, a jedan od potpredsjednika SNS-a postaje u novembru 2021. godine.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, poslije čega prestaje da se bavi advokatskim poslom.

Dva puta je reizabran za gradonačelnika Novog Sada, poslije lokalnih izbora 2016. i 2020. godine.

Za poslanika Skupštine Srbije prvi put je izabran na izborima 2020. godine, ali je ubrzo podnio ostavku na tu funkciju.

Narodni poslanik je postao i na prošlogodišnjim izborima, kada je bio 15. na listi Vučićeve koalicije.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane je od 26. oktobra 2022. godine.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Dobitnik je više priznanja, među kojima je i nagrada za promociju evropskih vrijednosti života u Novom Sadu 2014. godine. Religiozan je i nosilac je nekoliko priznanja Srpske pravoslavne crkve. Oženjen je i ima dva sina. Govori engleski jezik.

Bonus video: