Sud u Hagu: Tači iz humanitarnih razloga pušten u posjetu porodici na Kosovu pod nadzorom

Predstavnica suda Angela Grip izjavila je za Betu da je raspravno vijeće "iz uvjerljivih humanitarnih razloga" odobrilo Tačiju da "kao pritvorenik posjeti Kosovo i obiđe porodicu

15986 pregleda 8 komentar(a)
Tači u Hagu, Foto: Screenshot/Youtube
Tači u Hagu, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posjetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.

Tači je optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Predstavnica suda Angela Grip izjavila je za Betu da je raspravno vijeće "iz uvjerljivih humanitarnih razloga" odobrilo Tačiju da "kao pritvorenik posjeti Kosovo i obiđe porodicu".

Tokom boravka u Prištini, Tači će biti u "pritvoru Specijalizovanih veća Kosova", kako se sud zvanično zove, uz nadzor Euleksa i policije Kosova, precizirala je Grip.

Prištinski mediji javili su da je Tači stigao u posjetu bolesnoj majci, kao i da je porodična kuća pod jakim policijskim obezbjedjenjem.

Sud za zločine boraca OVK u Hagu do sada je u slične humanitarne posjete puštao vođu veterana OVK Hisnija Gucatija osuđenog na četiri godine zatvora zbog ometanja pravosudnog postupka i zastrašivanja svjedoka.

Te posjete su trajale nekoliko dana.

Suđenje Tačiju i saoptuženima Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju počelo je 3. aprila.

Oni su u pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni u Prištini.

Bonus video: