Kurti: Izjava Blinkena o situaciji na sjeveru Kosova naivna i beskorisna

"Možda će sekretar Blinken ovo dodatno objasniti jednog dana, ali to definitivno nije bilo od pomoći“, rekao je premijer Kosova

17239 pregleda 9 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters
Kurti, Foto: Reuters

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je reakciju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za situaciju na sjeveru Kosova naivnom i beskorisnom.

U izjavi za Gardijan, kako prenosi koha.net, Kurti je izrazio negodovanje zbog izjave Blinkena koji je ocijenio da je odluka o upotrebi sile za ulazak u opštinske zgrade na sjeveru donijeta „protiv savjeta“ SAD i evropskih partnera i da su „tenzije eskalirale na nepotreban način“.

Tu izjavu Blinkena, Kurti je nazvao „omekšavanjem“ prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Mislim da to nije samo nepravedno, pogrešno i štetno, već je u isto vrijeme i veoma naivno. Možda će sekretar Blinken ovo dodatno objasniti jednog dana, ali to definitivno nije bilo od pomoći“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je kasnije razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i da je Eskobar tražio od kosovskih vlasti da gradonačelnike presele u druge objekte ili da rade od kuće, što je Kurti odbio.

„Ne možemo da imamo virtuelnog gradonačelnika, mi smo demokratska republika. Demokratska republika se ne može predati fašističkoj miliciji“, dodao je on.

Kurti je naveo i da je „sreća“ što juče nijedan pripadnik Kfora nije izgubio život.

Više od 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a povrijeđeno je u sukobima u ponedjeljak, zbog čega je vojna alijansa objavila da će poslati još 700 vojnika na Kosovo.

Nasilje na sjeveru počelo je od petka, kada su albanski gradonačelnici opština sa srpskom većinom ušli u opštinske objekte uz pomoć policijskih snaga.

Bonus video: