Osmani se sastala sa Vučićem: Na sastanku od 10 minuta se vidjelo da ga ne interesuju rješenja za mir

Osmani je rekla da su pred Kosovom "možda lokalni izbori na sjeveru"

23736 pregleda 13 komentar(a)
Osmani u Moldaviji, Foto: Reuters
Osmani u Moldaviji, Foto: Reuters

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila danas u Kišnjevu da je "tokom kratkog sastanka" sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vidjela da njega "ne zanimaju ni rješenja ni mir" već da je, kako je ocijenila, on glavni izvor nestabilnosti u regionu.

Ona je u intervjuu za RTK navela da je sastanak, na marginama samita Evropske političke zajednice trajao oko 10 minuta.

"Na kraju sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, oni su predložili da se neformalno razgovara sa predsjednikom Srbije", kazala je Osmani.

Prema njenim riječima, prisustvovao je i visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

"Imali smo zajednički sastanak oko 10 minuta, gdje se još jednom pokazalo da Vučića ne zanimaju ni rješenja ni mir, već da je u stvari glavni izvor nestabilnosti u cijelom našem regionu", kazala je Osmani.

Ona je rekla da će nastaviti da radi sa partnerima (Kosova) - Njemačkom, Francuskom i sa SAD kao ključnim saveznikom ali i sa drugim zemljama na, kako je navela, nekim od pitanja koje predlažu Makron i Šolc.

Prema njenim riječima, nastaviće da radi i na onome što je državni sekretar SAD Entoni Blinken, takođe predložio.

Dodala je da su pred Kosovom "možda lokalni izbori na sjeveru".

"Imamo zajedničku volju, a to je da suvereno i nezavisno Kosovo bude uspješno na celoj svojoj teritoriji. Naravno, nikada ne bježeći od obaveza zaštite svih građana, uključujući i srpsku manjinu", naglasila je Osmani.

Rekla je da je u početku došlo do trojnog sastanka nje sa Makronom i Šolcom i da je to bio predlog francusko-njemačke strane, da bi, kako je navela, na kraju tog sastanka bilo njihovo insistiranje da se razgovara sa predsjednikom Srbije.

"...Jasno sam stavila do znanja da ne pregovaram jer se pregovori vode u Briselu i Ustavni sud (Kosova) je jasno definisao ko vodi te pregovore", rekla je ona.

Dodala je da kao predsjednica Kosova poštuje predlog saveznika, koji su, kako je ukazala, "dali i daju mnogo za stabilnost Kosova i regiona".

"Sjedjeli smo i razgovarali. Prije njih sam tražila od Vučića da skloni vojsku sa granice, da ukloni kriminalne bande sa Kosova. Da sprovede dugu listu sporazuma koje nije sproveo", prenijela je ona.

"Pitala sam ga ima li dogovora ili nema, po njemu, jer on izlazi pred druge stranke, možda poštuje dogovore, ali on izlazi javno i kaže da ih neće sprovoditi", kazala je Osmani.

Ona je rekla da Vučić "nema odgovor" i, kako je kazala, "kao i obično odmah su uslijedile optužbe i mnoge druge stvari".

Predsjednica Kosova je to ocijenila kao "mentalitet prošlosti".

Osmani je rekla i da je jasan zahtjev Njemačke i Francuske, da, kad god se organizuju izbori, na njima treba da bude učešća, te da se, kako je navela, " Srbima ne zabranjuju učešće i da se ne vrši pritisak na njih da ne učestvuju na izborima".

Prema njenim riječima, ni na ovaj zahtjev Vučić nije imao odgovor.

Ona je rekla da u okviru zakona i Ustava Kosova postoji mogućnost novih izbora, ali je, kako je ukazala, važno da Srbi na sjeveru učestvuju na njima.

"Dakle, oni moraju da učestvuju i biraju gradonačelnike koje žele i da se postaraju da se njihova prava poštuju preko predstavnika koje biraju", rekla je Osmani, ne isključujući ovu mjeru kao rješenje za smirivanje situacije.

Kazala je da zakoni Kosova dozvoljavaju nove izbore ako, kako je objasnila, postoji određeni procenat građana koji su na biračkom spisku i pokrenu takav postupak.

"Dakle, ako postoje takve procedure, naše institucije su prinuđene da djeluju", podvukla je ona.

Bonus video: