SAD pozdravile spremnost Kurtija na nove izbore, od Vučića zatražile da spusti borbenu gotovost

Zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džon Fajner takođe zatražio od Kosova i Srbije da sprovedu sporazum postignut u Briselu i Ohridu

6394 pregleda 2 komentar(a)
Bijela kuća, ilustracija, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su spremnost premijera Kosova Aljbina Kurtija da stvori uslove za nove izbore na sjeveru Kosova, saopšteno je iz pres službe Bijele kuće.

Saopšteno je da je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džon Fajner u telefonskom razgovoru prenio Kurtiju zabrinutost SAD u vezi sa situacijom na sjeveru i zatražio od Vlade Kosova da novoizabranim gradonačelnicima opština omogući obavljanje dužnosti na, kako se kaže, "alternativnim lokacijama".

"On je zatražio od Vlade Kosova da novoizabranim gradonačelnicima opština omogući obavljanje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada. Takođe je pozdravio spremnost premijera Kurtija da stvori uslove za nove izbore", navodi se u saopštenju.

Finer je takođe zatražio od Kosova i Srbije da sprovedu sporazum postignut u Briselu i Ohridu.

"Finer je ponovio da Sjedinjene Države očekuju da se obje strane ponovo angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i Ohridu ranije ove godine", naglašava se u saopštenju.

Bijela kuća je objavila da je Finer telefonom razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, od koga je zatražio da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i, kako se navodi u saopštenju, snizi nivo pripravnosti.

Bonus video: