Posljednji dan školske godine u Srbiji, popravljanje ocjena do 20. juna

Odluku o ranijem završetku školske godine donijela je Vlada Srbije 1. juna

7318 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Raspust u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji počinje danas, a đaci koji žele da poprave ocjene, moći će to da urade do 20. juna.

Odluku o ranijem završetku školske godine donijela je Vlada Srbije 1. juna, nakon što je učenik sedmog razreda beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ubio devet đaka i radnika obezbjeđenja, a povrijedio još pet učenika i nastavnicu.

Vlada je u odluci navela da do 20. juna mogu trajati dopunska, dodatna i pripremna nastava, kao i drugi oblici nastave koji se odnose na podsticanje socijalnih i emocionalnih vještina učenika.

Prosvjetni sindikati i opozicione stranke ocijenili su odluku o ranijem završetku školske godine kao ishitrenu, i da je donijeta bez konsultacija sa zaposlenima u prosvjeti, a toj odluci protivio se i Savjet roditelja škole "Vladislav Ribnikar".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je ta odluka "najbolja moguća" i da je donijeta u interesu roditelja i djece koji nisu bili za to da se školska godina nastavi, iako su oni bili u manjini.

Bonus video: