Kosovski parlament usvojio Zakon o opštim izborima, iz EU pozdravili odluku

EU je pozvala Centralnu izbornu komisiju Kosova da uskladi izborne propise s novim zakonima kako bi se pripremila za primjenu novog zakonskog okvira mnogo prije narednih izbora

6151 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu pozdravila je jučerašnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima u Skupštini Kosova.

EU je saopštila da je u avgustu 2022. Skupština Kosova već napravila veliki korak u odgovori na preporuke EU u oblasti finansiranja kampanja kroz Zakon o finansiranju političkih subjekata.

Navedeno je i da je od 2013. EU na Kosovu putem punopravnih misija za posmatranje izbora (EU/EOMs), nadgledala opštinske i opšte izbore, "i pružila niz preporuka za poboljšanje izbornog okvira".

"EU je srećna što vidi da je na Kosovu većina ovih preporuka već uvrštena u novi Zakon o opštim izborima", navodi se u saopštenju.

EU je pozvala Centralnu izbornu komisiju Kosova da uskladi izborne propise s novim zakonima kako bi se pripremila za primjenu novog zakonskog okvira mnogo prije narednih izbora.

"Takođe, imamo u vidu da se neke od tehničkih preporuka moraju konstantno sprovoditi i podvlačimo da će se ukupna procjena moći izvršiti tek nakon narednih izbora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su unaprjeđenje i jačanje izbornog procesa trajna odlika svake demokratije i stalni zahtjev za demokratije u nastajanju.

"Ovo se mora zasnivati na nalazima i preporukama sa prethodnih izbora koji imaju za cilj da se u budućnosti osiguraju što slobodniji, pošteniji i transparentniji izbori u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksama", navodi EU.

Dodaje se i da je EU na Kosovu podržala "ad-hoc komisiju, Centralnu izbornu komisiju i kosovske institucije u ovom procesu" i najvaljeno je da će to nastaviti da čini i ubuduće.

Bonus video: