Protest "Srbija protiv nasilja": Formiran prsten oko Vlade, skandiralo se "Vučiću odlazi"

Poručili su da će, ukoliko zahtjevi protesta ne budu ispunjeni, iduće sedmice doći do novih okupljanja

31632 pregleda 74 reakcija 10 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2023. 22:02h

Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto poslije 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, javlja reporter agencije Beta.

Prethodno je grupa studenata iza transparenta "Studenti protiv nasilja" podsjetila da su protesti mirni i nenasilni, i pozvala okupljene da se raziđu.

Poručili su da će, ukoliko zahtjevi protesta ne budu ispunjeni, iduće sedmice doći do novih okupljanja.

Uspostavljen je saobraćaj Resavskom ulicom kao i Nemanjinom i Ulicom Kneza Miloša.

Prethodno je neprekidna kolona učesnika protesta oko sat vremena iz pravca Nemanjine prolazila pored Vlade Srbije, oko koje je bio formiran svojevrstan prsten.

Učesnici su u neprekidnoj koloni prolazili Nemanjinom ulicom pored zgrade Vlade Srbije uz skandiranje "ostavke, ostavke", javlja reporter agencije Beta.

Iz pravca Slavije, Nemanjinom ulicom dolazili su ljudi u koloni koji su skandirali "Vučiću odlazi", uz neprestano izražanje nezadovoljstva aktuelnim vlastima i duvanjem u pištaljke.

Zvaničnih podataka o broju okupljenih na večerašnjem skupu nije bilo, a po nezvaničnim procjenama procjenjuje se da je na protestu učestvovalo više desetina hiljada ljudi.

Okupljeni su ranije ispunili i dio Ulice Kneza Miloša, od raskrsnice sa Nemanjinom ka zgradi Beograđanka.

Učesnici protesta su od nešto poslije 20 sati napravili prsten oko zgrade Vlade, na čijim ulaznim vratima i zidovima ostavljali poruke kojima se poziva na ispunjenje zahtjeva protesta

Učesnici protesta su ranije u dvije kolone - iz Ulice kneza Miloša i Nemanjine ulice iz pravca Slavije stigli do Vlade Srbije gdje je zaustavljen saobraćaj.

Saobraćaj se nije odvijao do Birčaninove ulice, a za razliku od ranijih protesta, sada je tu bila i saobraćajna polcija, javio je reporter agencije Beta.

Kako je ranije najavljeno, bilo je planirano da se napravi "prsten" oko zgrade Vlade, odnosno ispunjenje Nemanjine, Balkanske, Admirala Geparta i Ulice kneza Miloša.

Protest je počeo oko 18 časova ispred Skupštine Srbije, a okupljeni su se uputili u šetnju nakon govora nekoliko glumaca, profesora i studenata.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije kao i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje.

Traže se i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivale su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali su naglasili da protest nije politički.

Dio stranaka opozicije tehnički organizuje gradjanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.

Bonus video: